Foreslår screening for diabetes

Diabetesforeningen i Sønderborg har foreslået kommunen at undersøge alle borgere for sygdommen. I dag samler de ind og de håber på en positiv melding fra borgmesteren.

Den lokale forening af diabetikere mener, at kommunen kan spare penge ved at gå tidligt ind og finde ud af, om folk har diabetes.

79 personer får konstateret sygdommen hver dag i Danmark. Det betyder, at der nu er 320.000 diabetes-patienter i Danmark.

Søndag gennemføres indsamlingen Støt Børn med Diabetes i hele landet.

I Sønderborg Kommune er der bl.a. indsamling i Gråsten og Broager.

Ved Føtex i Sønderborg vil formand for Børnefamiliegruppen i Region Syddanmark, Hans Cronbach, holde tale og udfordre borgmester Erik Lauritzen på det problem, diabetes udgør i Sønderborg Kommune.

Borgmesteren er tidligere blevet tilbudt, at Diabetesforeningen gerne vil hjælpe med at gennemføre en regulær screening i Sønderborg Kommune. Men borgmesteren har været lunken ved forslaget, noterer den lokale Diabetes-forening.

- Det er ikke mit bord. Jeg synes, det er tankevækkende med de tal, vi har hørt i dag, men jeg vil foreslå, at vi lader eksperter vurdere, hvad der er bedst at gøre, siger borgmester Erik Lauritzen til TV SYD.

Foreningen foreslår en screening af 10.000 borgere i kommunen. For at finde nogle af de 2.700 borgere, der ifølge statistikken endnu ikke ved, at de har diabetes. Og nogle af de 10.000 borgere, der har præ-diabetes. Altså forstadiet til sygdommen.

Sygdommen er dyr for samfundet. 86 mio. kr. hver dag. Og så er tabt arbejdsfortjeneste endda ikke regnet med.

Netop Sønderborg Kommune ligger rigtigt skidt i statistikken. Som den fjerde-dårligste i Danmark - i forhold til flest borgere med diabetes