TV der bevæger dig

Forsker: Gul fagforening taber

Fredag udkom en bog om den faglige kamp omkring Vejlegården. Den lægger op til sagen i Arbejdsretten.

Sagen om Vejlegården er et stort paradenummer - og Kristelig Arbejdsgiverforening står til at tabe. Det mener en arbejdsmarkedsforsker, før Arbejdsretten tirsdag tager sagen op.

Der er meget på spil, når Arbejdsretten tirsdag skal tage stilling til, om fagforbundet 3F's konflikt mod Restaurant Vejlegården er lovlig eller ej.

Ringere overenskomst

Hvis Arbejdsretten vælger at give Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) ret i, at konflikten er urimelig, vil det være et stort slag mod den såkaldte danske model, mener Flemming Ibsen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- For så vil en virksomhed kunne lockoute 3F, sådan som Vejlegården har gjort, og etablere sig med en ringere overenskomst og alligevel være beskyttet mod modangreb fra 3F, siger Flemming Ibsen.

Paradenummer

Han er dog temmelig sikker på, at KA taber sagen.

- Jeg opfatter sagsanlægget som et paradenummer, siger Flemming Ibsen.

Nye spilleregler

Men sagen er anlagt, fordi tiden er moden til nye spilleregler om konfliktretten, siger direktør for KA, Karsten Høgild.

- Det er ikke rimeligt, at en virksomhed, som har en overenskomst i forvejen, risikerer at blive mødt med fuldstændig den samme type konflikt som en virksomhed, der slet ingen overenskomst har, siger han.

Men den kristelige fagbevægelse overspiller måske sine kort, vurderer Flemming Ibsen.

- Hele sagen kan ende som et kæmpe selvmål for den kristelige fagbevægelse, fordi folk er begyndt at forstå, at 3F kæmper for at undgå social dumping og en undergravning af danske lønninger og overenskomster, siger han.

Politikerne

Karsten Høgild er dog sikker på, at kristelig fagbevægelse både har danskerne og tiden på sin side. Derfor opfordrer han LO-bevægelsen til at samarbejde med de nye faglige organisationer.

- Hvis vi som organisationer ikke selv kan finde ud af det her, ender det med, at politikerne er nødt til at lave en lov, som er i samklang med danskernes holdning, og som gør de her konflikter ulovlige, siger han.

Mindst 14 dage

Dommen falder dog ikke lige med samme. Arbejdsretten oplyser, at der går mindst 14 dage og måske helt op til et par måneder, før der er truffet en afgørelse, skriver Fagbladet 3F.

- Vores forventning er dog, at sagen bliver behandlet hurtigst muligt, fordi den er berammet som en hastesag, siger LO's advokat Pernille Leidersdorff-Ernst, der fører sagen for 3F.

Tre højesteretsdommere

Der er indkaldt hele tre højesteretsdommere, hvor der normalt kun er én højesteretsdommer i en arbejdsretssag. Det er Kristelig Arbejdsgiverforening, der har bedt om at få flere højesteretsdommere på sagen.

- Vi mener, at det er en meget principiel sag. Hvis man skal ind og kigge på en retspraksis, som har været gældende hidtil, og som vi mener, skal ændres, kræver det efter vores mening, at der er flere dommere på, siger direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening Karsten Høgild.

Har rusket op i 3F

Uanset hvad Arbejdsretten kommer frem til, har hele sagen rusket op i 3F, mener John Frederiksen, forhandlingssekretær i 3F.

- Denne har meget klart vist os, at vi nu skal ud og fortælle, hvad den danske model går ud på, og hvor løn og arbejdsvilkår kommer fra, siger han.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden