Folkeskolelærere skal uddannes, så de også kan vejlede unge i at vælge en håndværkeruddannelse

Forslaget kommer fra vicedirektøren på teknisk skole i Esbjerg. Han mener, at klasselærere i folkeskolen skal uddannes bedre, så unge kan få øje på andet end gymnasievejen.

Der mangler desperat unge, der vil være håndværkere. Udtalelsen kommer fra Lars Katzmann, vicedirektør på Rybners EUD (teknisk skole) i Esbjerg.

Her uddanner man på livet løs, men slet ikke nok til at dække behovet, hvor et nyt offshoreeventyr venter lige om hjørnet, og hvor der allerede er en alarmerende mangel på håndværkere.

quote

Faktisk tror jeg, at 80 procent af de uddannelser vi har her på Rybners, kunne bruge dobbelt så mange håndværkere og dermed dobbelt så mange elever.

Formand, Social & Arbejdsmarked, Borgerlisten, Esbjerg

- Faktisk tror jeg, at 80 procent af de uddannelser vi har her på Rybners, kunne bruge dobbelt så mange håndværkere og dermed dobbelt så mange elever. Der vil være arbejde til dem efterfølgende, siger Lars Katzmann, der er vicedirektør på Rybners i Esbjerg 

Lars Katzmann har for nylig talt dunder til byrådspolitikerne i Esbjerg, hvor han udtrykte et stort ønske om at få uddannet klasselærere i folkeskolen som studievejledere.

De unge skal også have øjnene op for en anden vej end den de ofte vælger per automatik - nemlig gymnasiet.

- Den kommune der løser det her problem først, vil være meget attraktiv for virksomheder til at slå sig ned i, så de ved, at de kan få faglært arbejdskraft til at løse deres opgaver, siger Lars Katzmann.

En af dem der synes, hun ikke blev vejledt godt nok, da hun skulle vælge uddannelse, er 18-årige Rikke Ager. Hun er nu begyndt på smedeuddannelsen, men blev frarådet at gå den vej af både venner og familie, men også af studievejledere.

- De frarådede mig meget at blive smed, og jeg har faktisk været på tre-fire uddannelser før, jeg nu endelig valgte smedeuddannelsen, fordi de sagde, jeg ikke skulle være smed, og fik mig talt mig fra det. Men nu står jeg her alligevel, siger en glad Rikke Ager, der synes, hun nu er kommet igang med drømmeuddannelsen.

I Esbjerg Kommune erkender man, at man måske kunne have gjort det bedre. Udviklingen er gået rigtig stærkt, mener  formand for Social og Arbejdsmarked, Henrik Vallø, Borgerlisten.

quote

De frarådede mig meget at blive smed, og jeg har faktisk været på tre-fire uddannelser før, jeg valgte smedeuddannelsen, fordi de sagde, jeg ikke skulle være smed, og fik mig talt mig fra det

Rikke Ager, smedeelev, Esbjerg

- Det har været svært at forudse, at man i den grad kommer til at mangle håndværkere. Og det gør vi, siger formanden for Social og Arbejdsmarked, Henrik Vallø.

I Region Syddanmark viser tallene, at 30.000 unge har en gymnasial uddannelse. Heraf er 17.000 gået i gang med en videregående uddannelse, 2.500 med en erhervsuddannelse, men 14.500 unge er ikke i gang med en uddannelse.

Nu er det op til lokal- og regionale politikere at gøre noget ved sagen.    

 
Video: Claes Adel, TV SYD