TV der bevæger dig

Forslag: Heroinmisbrugere skal have klinik i Kolding

Jannie Bertz (tv.) og Vicky Hornemann Hansen. Vicky Hornemann Hansen har været i behandling på misbrugscentret i Kolding siden 2011. Foto: Frank Blauenfeldt

En misbrugsbehandler foreslår at etablere en heroinklinik i Kolding, da byens misbrugere lige nu skal til enten Esbjerg eller Odense for at få statsordineret heroin.

Vicky Hornemann Hansen tager dagligt fra Kolding til Esbjerg. Hun bruger to timer på transport for at få sin medicin – to daglige skud heroin.

- Det mindsker mit stress. Jeg behøver ikke være kriminel. At jeg kan tage derover og få mit stof og komme hjem og slappe af. Det betyder sgu meget. Men det er en lang tur, siger Vicky Hornemann Hansen til TVSYD.

Vicki Hasen har været i behandling på misbrugscentret i Kolding siden 2011, og for snart fem måneder siden startede hun på en heroinklinik i Esbjerg, hvor hun kan få statsordineret heroin.

- Jeg føler mig jo ikke så ussel mere. Jeg føler jo ikke, at jeg er et lille beskidt udskud. Jeg føler, jeg er ligeså meget værdig som du er, fortæller hun.

Den lange transporttid til Esbjerg betyder dog, at kun syv misbrugere fra Kolding er tilmeldt ordningen. Og det selvom det ifølge misbrugsbehandler Jannie Bertz er en behandling, der virker. Hun foreslår derfor at oprette en klinik enten lokalt i Kolding eller en mobil en af slagsen.

- De steder, hvor folk de bor i den by, hvor der er heroinbehandling, der har de erfaringer for at folk kommer og får deres medicin og tager på arbejde. De kommer igen om eftermiddagen, får deres medicin og henter børn. Altså det som vi andre "normale" mennesker gør. Og det er rigtig svært hvis folk er tvunget til at køre rigtig langt, fortæller Jannie Bertz.

Politisk opbakning til klinik

Forslaget møder opbakning fra både Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) såvel som flere lokale politikere. Og en af dem er Karina Lorentzen (SF).

- Det er jo ikke nogen ønskesituation, at nogen skal tage heroin. Jeg tror bare, vi må erkende, at der er en gruppe, som har et virkeligt stort behov for det her, og for hvem det giver noget kvalitet i tilværelsen, at de ikke skal jagte rundt efter penge, siger SF’eren til TV SYD.

I dag findes der heroinklinikker i Esbjerg, Odense, Aarhus og København.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden