Forsvarsminister: Freden er dyrebar

Danmarks gode forhold til Tyskland var tema i Nicolai Wammens tale ved 150 året for slaget ved Dybbøl.

Danmarks gode forhold til Tyskland var et gennemgående tema, da forsvarsminister Nicolai Wammen (S) fredag talte ved markeringen af 150 året for slaget ved Dybbøl.

- Jeg er stolt over, at vi på trods af de lidelser og rædsler, der udspillede sig for 150 år siden, kan stå her sammen i dag og markere slaget ved Dybbøl.

- Det kan vi gøre med afsæt i den langvarige fred og det stærke venskab, der er bygget op siden 1945, sagde Nicolai Wammen og tilføjede, Danmark og Tyskland i dag skulder ved skulder, når vi udsender soldater til verdens brændpunkter.

- Hvor fred i det 19. århundrede alt for ofte var baseret på den stærkes ret, kæmper Danmark og Tyskland for, at den i dag baseres på folkeretten. Det gælder tæt på vores grænser, og det gælder i fjerne egne, sagde forsvarsministeren.

Forsvarsministeren mindede om, at godt naboskab skal der værnes om:

- Vi nyder godt af freden, og vi samarbejder på kryds og tværs af grænsen. Forholdet imellem Danmark og Tyskland har aldrig været stærkere i vores historie. Men vi skal huske, at freden er dyrebar, sagde Nicolai Wammen.

- Vi skal værne om det, passe på det og dyrke det. Tryghed og fællesskab kommer ikke af sig selv. Det er op til hver ny generation at styrke venskabsbåndene.

- Det ved man om nogen her i den dansk-tyske grænseregion, hvor respekt, gensidig forståelse og plads til mindretal på begge sider af grænsen, danner fundamentet for et stærkt naboskab, sagde Nicolai Wammen.

For 150 år siden startede slaget ved Dybbøl, og krigen varede sommeren over. Danmark led et smerteligt nederlag i krigen mod de overlegne styrker fra Preussen og Østrig.

Danmark mistede en tredjedel af sit statsområde og en million indbyggere sammen med hertugdømmerne Lauenborg, Slesvig og Holsten. Tusindvis på begge sider af grænsen faldt i kampen.