Pressefotograf tog billeder af flygtninge på motorvej - Først 28 måneder efter anholdelsen skal han for retten

Sagen mod pressefotograf Martin Lehmann, der dokumenterede flygtninge gå på motorvejen i Sønderjylland i 2015, har trukket i langdrag.

Først i 2018 begynder sagen mod en fotograf, der blev anholdt, da han fotograferede flygtninge på motorvejen i  Sønderjylland.

Retsagen skal for Retten i Sønderborg, hvor den kommer for den 15. og 16. januar 2018, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Dermed er der gået cirka 28 måneder, siden fotografen først blev anholdt, til at retssagen begynder.

quote

Der er flere forskellige faktorer, der har gjort, at sagen har taget længere tid, end det normalt gør. Hovedparten af tiden er gået med at få afklaret tvistigheder.

Lisa Dissing, chefanklager, Syd- og Sønderjyllands Politi

Det var 9. september i 2015, at hundredvis af flygtninge begyndte at vandre på de danske motorveje. 

En større gruppe flygtninge gik den 9. september på den sønderjyske motorvej, der derfor var spærret i begge retninger.
En større gruppe flygtninge gik den 9. september på den sønderjyske motorvej, der derfor var spærret i begge retninger.

Det dokumenterede pressefotograf Martin Lehmann. Han mente, han havde lov til at dokumentere situationen med de vandrende flygtninge og migranter.

Men politiet bad ham om at forlade motorvejen, hvilket han nægtede, og politiet endte med at anholde ham.

Martin Lehmann blev siden tiltalt for at forstyrre den offentlige orden ved at undlade at efterkomme politiets anvisninger om at forlade motorvejen.

Juridiske uenighed har trukket sagen i langdrag

Det første anklageskrift mod pressefotografen lå allerede klar i januar 2016. Men siden da har der været tvistigheder om, hvorvidt der skulle medvirke domsmænd, og hvilke vidner og beviser der måtte føres i retten.

- Der er flere forskellige faktorer, der har gjort, at sagen har taget længere tid, end det normalt gør. Hovedparten af tiden er gået med at få afklaret tvistigheder, forklarer Lisa Dissing, chefanklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Hun ser forløbet som et eksempel på, hvor vigtigt det er, at domstole, forsvarere og anklagemyndighed arbejder tæt sammen for at sikre, at "det ikke tager uforholdsmæssigt lang tid, før sagerne kan behandles i retten".

Chefanklager Lisa Dissing mener, at der i sagen er "tale om en afvejning af to vigtige hensyn".

- Dels den frie presses mulighed for at dække begivenheder, dels at borgerne - også pressefotografer - skal efterkomme politiets anvisninger.

- Det har været en kompliceret juridisk afvejning. Men vi er glade for, at retssagen nu er berammet, siger hun.

Anklagemyndigheden kræver pressefotografen idømt en bødestraf, fremgår det af anklageskriftet. Det er uvist, hvor stort et beløb bøden vil lyde på.