Fotos af mistænkte på Facebook kan koste bøde

En kvinde fra Give efterlyste en biltyv med foto på Facebook. Og i Brejning ved Vejle lagde en bådejer også fotos ud af tyve. Men det kan koste 5000 kr. i bøde fra Datatilsynet at gøre den slags.

TV SYD har arbejdet en del med et opslag, som en kvinde fra Give lagde ud på Facebook for halvanden uge siden. Kvinden havde fået stjålet sin bil - og modtog efterfølgende et fartbøde.

På politiets side kunne hun se et nydeligt foto at den mand, som kørte bilen. Og det kopierede hun og lagde ud på Facebook.

- Nogen som kender ham? spurgte hun på Facebook. Tror, at han skylder mig en ny tændingslås.

Opslaget blev lynhurtigt del hundredvis af gange - men næste morgen var det fjernet.

Det viser sig, at det var politiet, som havde rådet kvinden til at fjerne billedet. Det kan nemlig være en overtrædelse af reglerne om datasikkerhed.

Men selv om kvinden havde slettet sit opslag på Facebook, blev det alligevel delt af mange andre - flere dage efter.

DR Syd fortæller fredag om et lignende tilfælde fra Brejning.

-"Hjælp mig med at finde den nar, der bakkede ind i min bil, og kørte væk uden at give sig til kende. Del gerne mit billede." Det var teksten på et opslag fra en bådejer, som havde fået stjålet sin båd - og havde fundet billeder af tyvene, der er i gang med at sætte båden i vandet et andet sted.

Politiet opfordrer til, at man går til politiet med billederne i stedet for at offentliggøre dem.

- Det er jo politiet, der efterforsker sagerne og som dermed kan bruge materialet i det videre forløb, siger Jakob Beyer, der er advokaturchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, til DR Syd.

Ekstern lektor i persondataret ved Aalborg Universitet, Charlotte Tranberg, forklarer, at det kan udløse en bøde på 5000 kr. fra Datatilsynet, hvis man gør det.

- Det kan være problematisk, fordi man så offentliggør oplysninger om mulige strafbare forhold for de involverede personer, og det er ikke tilladt, siger hun til radioen.