Fra kviksølv til LED

Næste uge starter arbejdet i Haderslev med at udskifte 800 gadelamper med kviksølv til nye LED-pærer, der både er bedre for miljøet, billigere i drift og lyser mere.

I alt indeholder omkring 4.300 pærer i kommunens gadelys kviksølv. Dem har man nu mulighed for at udskifte en del af, da seks ud af otte millioner kroner, byrådet har afsat til klima- og energiforbedringer, skal bruges på ny gadebelysning.

- Vi har været nødt til at foretage en prioritering og har udvalgt områderne efter, hvor lamperne gør mest gavn i forhold til blandt andet trafiksikkerhed og borgernes tryghedsfølelse, fortæller Camilla von Holstein fra Park og Vejdrift.

Haderslev undgår mørke gader

I Haderslev har man prioriteret at skifte gadelyset på flere hovedgader, hvor gadelyset i øjeblikket er slukket om natten. Udskiftningen til LED-lys betyder nemlig, at man i stedet for at slukke lyset om natten kan nøjes med at sænke lyset til 50 % - en forskel der ikke umiddelbart vil bemærkes.

- De nye gadelamper med LED-pærer vil komme rigtig mange borgere til gode. De penge vi sparer, dem bruger vi på nyt LED-lys, så vi kan blive ved med at forbedre gadebelysningen, siger H. P. Geil, der er formand for Udvalget for Plan og Miljø.

LED-pærer bruger mindre strøm og har en levetid på omkring 55.000 timer, mens en traditionel kviksølvpære kun har omkring 7.500 timer i sig.