Frem med rullepølsen: Vestpå skruer de op for saltet

Når der skal pålæg på brødet, så vælger de mere salt pålæg ovre vestpå end i resten af landet. De spiser væsentligt mere leverpostej og rullepølse i blandt andet Esbjerg.

Rullepølse, leverpostej, Nutella eller måske marmelade på dit rundstykke? Hvad ville du vælge?

Det valg kan fortælle meget om dig – blandt andet hvor du bor. I det vestlige Syd- og Sønderjylland, Esbjerg, Varde, Billund og Vejen, spiser man nemlig klassisk dansk mad. Og ovre vestpå er de særdeles glade for det salte pålæg.

Lars Aarup forklarer, hvordan spisevanerne er i den vestlige del af Syd- og Sønderjylland. 

Når man i vest spiser rundstykker til morgenmad bliver der derfor skruet ned for de søde sager, mens rullepølse og hamburgerryg bliver lagt på brødet eller leverpostejen smurt på.  

- De skruer simpelthen op for saltet, når man kommer over vestpå. Leverpostej, hamburgerryg og rullepølse ligger en 40-50 procent over landsgennemsnittet, når vi kommer over i den vestlige del af Syd- og Sønderjylland, siger analysechef i Coop Lars Aarup til TV SYD.

I 43 procent flere tilfælde end i resten af landet kommer der ovre vestpå rullepølse på rundstykkerne. For leverpostej ligger tallet 60 procent over landsgennemsnittet, mens der er 51 procent mere hamburgerryg på rundstykkerne ovre vestpå.

Det er COOP, der har analyseret syd- og sønderjydernes spise- og indkøbsvaner for TV SYD. De følger løbende udviklingen.

- Siden 2009 har vi fulgt danskernes madvaner. Hver uge spørger vi 500 tilfældigt udvalgte danskere om, hvad de har fået at spise. På den måde får vi et godt billede af, hvad vi danskere spiser, fortæller Lars Aarup.

Generelt er det klassisk dansk mad, der bliver handlet meget af i blandt andet Esbjerg. Og en af de ting, der lige nu er godt salg i, er sylte. Se her, hvordan man laver den specialitet: 

Slagteren viser, hvordan man laver sylte.