FRIKADELLER MED KARTOFLER, BRUN SOVS OG AGURKESALAT

FRIKADELLER MED KARTOFLER, BRUN SOVS OG AGURKESALAT

 

Det skal du bruge:

Frikadeller:

1 løg

400 g hakket flæsk

1 ½ tsk salt

2 spsk mel

2 æg

Cirka 1 ½ dl mælk,

Peber

Evt. bladene af 1 lille kvist timian

 

Agurkesalat:

Vand

Lagereddike

Salt

Sukker

Friskkværnet sort peber eller hele peberkorn

Lauerbærblade

1 ½ agurk

 

Brun sovs:

2-3 dl bouillon eller fond

1 spsk mel

1 dl fløde

Salt og peber

Kulør

 

Sådan gør du:

Frikadeller:

Pil løget og riv eller skær det fint.

Rør kødet med salt til det er sejt og sammenhængende.

Tilsæt mel, og rør det tørt, sammen med peber og kryderier

Tilsæt æg et af gangen & rør godt ud. Sammen med løg

Tilsæt mælk og rør godt igennem.

Lad farsen trække i 20 minutter. Rør i den igen og tilsæt evt. lidt mere mælk , hvis denne er blevet for fast.

Kom lidt olie og rigeligt smør på panden og sæt frikadellerne på, når smørret har bruset af. Frikadeller formes ved hjælp af en ske og håndfladen – dyp skeen i vand mellem hver frikadelle. Skru ned for blusset, og lad frikadellerne stege langsomt (6-7 min på hver side) indtil de er gyldenbrune og gennemstegte.

 

Agurkesalat:

Kog alle ingredienser til lagen sammen.

Køl lagen af.

Skær agurkerne i tynde skiver, læg dem på en tallerken og salt dem godt, lad dem trække 15-20 min

Klem alt den overskydende væske ud af af agurkerne og læg dem i en skål. Hæld lagen over og smag på agurkesalaten – måske skal den have mere salt eller sukker. Lad salaten trække en times tid inden servering. (eller længst muligt)

 

Brun sovs:

Kog panden som frikadellerne har været stegt på af med bouillon/fond.

Si væsken over i en gryde.

Rør mel og fløde sammen til en meljævning og hæld den i sovsen, lidt af gangen under omrøring.

Sovsen skal koges godt igennem, før der tilsættes mere jævning, fo ønskede tykkelse

Lad sovsen koge lidt ind og smag den til med salt og peber. Tilføj kulør så sovsen får den rette farve.

 

Server retten med kogte kartofler.