FRIKADELLER MED KARTOFLER, BRUN SOVS OG AGURKESALAT
Det skal du bruge:
Frikadeller:
1 løg
400 g hakket flæsk
1 ½ tsk salt
2 spsk mel
2 æg
Cirka 1 ½ dl mælk,
Peber
Evt. bladene af 1 lille kvist timian
Agurkesalat:
Vand
Lagereddike
Salt
Sukker
Friskkværnet sort peber eller hele peberkorn
Lauerbærblade
1 ½ agurk
Brun sovs:
2-3 dl bouillon eller fond
1 spsk mel
1 dl fløde
Salt og peber
Kulør
Sådan gør du:
Frikadeller:
Pil løget og riv eller skær det fint.
Rør kødet med salt til det er sejt og sammenhængende.
Tilsæt mel, og rør det tørt, sammen med peber og kryderier
Tilsæt æg et af gangen & rør godt ud. Sammen med løg
Tilsæt mælk og rør godt igennem.
Lad farsen trække i 20 minutter. Rør i den igen og tilsæt evt. lidt mere mælk , hvis denne er blevet for fast.
Kom lidt olie og rigeligt smør på panden og sæt frikadellerne på, når smørret har bruset af. Frikadeller formes ved hjælp af en ske og håndfladen – dyp skeen i vand mellem hver frikadelle. Skru ned for blusset, og lad frikadellerne stege langsomt (6-7 min på hver side) indtil de er gyldenbrune og gennemstegte.
Agurkesalat:
Kog alle ingredienser til lagen sammen.
Køl lagen af.
Skær agurkerne i tynde skiver, læg dem på en tallerken og salt dem godt, lad dem trække 15-20 min
Klem alt den overskydende væske ud af af agurkerne og læg dem i en skål. Hæld lagen over og smag på agurkesalaten – måske skal den have mere salt eller sukker. Lad salaten trække en times tid inden servering. (eller længst muligt)
Brun sovs:
Kog panden som frikadellerne har været stegt på af med bouillon/fond.
Si væsken over i en gryde.
Rør mel og fløde sammen til en meljævning og hæld den i sovsen, lidt af gangen under omrøring.
Sovsen skal koges godt igennem, før der tilsættes mere jævning, fo ønskede tykkelse
Lad sovsen koge lidt ind og smag den til med salt og peber. Tilføj kulør så sovsen får den rette farve.
Server retten med kogte kartofler.