Frivillige redder Træskohage Fyr

Frivillige i Stouby-området har skaffet 750.000 kroner til at sætte det forfaldne Træskohage Fyr på nordsiden af Vejle Fjord i stand.

Restaureringen af Træskohage Fyr ved Vejle Fjord er allerede gået i gang.

Træskohage Fyr er opført i 1904.
Træskohage Fyr er opført i 1904.
Foto: Mogens Dam, Stouby Lokalarkiv

Træskohage Fyr er opført i 1904 af Vejle Havn, men blev overdraget til Naturstyrelsen i 1982.

Gennem mange år er fyrtårnet ikke blevet tilstrækkelig vedligeholdt, hvorfor Stouby og Omegns Lokalråd tilbage i 2013 tog kontakt til Naturstyrelsen for at få rettet op på forsømmelserne. Der var imidlertid ikke afsat penge til vedligeholdelse af fyret, der ikke har været i brug længe. 

Lokalrådet besluttede sig for at tage kampen op for at bevare fyret og tog kontakt til daværende miljøminister Kirsten Brosbøl, (S).

- Her blev det aftalt, at vi fik mulighed for at leje fyret for et symbolsk beløb, men på den betingelse, at vi ville sætte fyret i stand. Vi har nu fået midler fra blandt andet Underværker/Real Dania, Hedensted Kommunes Landdistriktspulje og Sydbanks Fond, og der er 750.000 kroner til rådighed for restaureringen. Derudover vil ildsjæle og erhvervsdrivende bidrage med frivillig hjælp, siger Ole Flemming Lyse, formand for Stouby og Omegns Lokalråd, til TV SYD. 

Her ligger Træskohage Fyr
Her ligger Træskohage Fyr
Foto: Google Maps

Restaureringen forventes at løbe over godt to måneder, hvorefter, at Træskohage Fyr er bragt tilbage til tårnets oprindelige udseende, og det oprindelige navn ”Det hvide Fyr”.

Når fyrtårnet er restaureret, vil offentligheden året rundt få adgang til udsigtsplatformen i seks meters højde med et flot kik til Vejle Fjord.