Frøs rider højt på krisen

Der er rekord-mange nye kunder i Frøs Herreds Sparekasse, overskud i en krisetid og høj efterspørgsel hos syd- og sønderjyder, der vil låne til fornuftige formål. Det viser årsregnskabet 2011 fra Frøs.

I 2011 kom der 17 nye kunder ind, hver gang Frøs åbnede dørene. Det blev til 4.335 i 2011. Frøs skriver i dag i en pressemeddelelse, at sparekassen er blevet endnu stærkere under den økonomiske krise. Frøs har en egenkapital på 571 millioner kroner. Årets resultat før skat blev på 15,9 millioner kroner mod et minus på 23,5 millioner kroner i 2010, da et overskud blev spist op af bl.a. indbetalinger til nødlidende pengeinstitutter.
.

Gammelt men godt

- Kunderne strømmer til, og det ser vi som en anerkendelse af den måde, vi driver pengeinstitut på. Hos os oplever kunderne nogle nærværende og selvstændige medarbejdere i stedet for en nedlagt filial, kasseløse afdelinger eller en stemme i røret i et fjernt call center. Det er muligt, at det lyder gammeldags, men kunderne sætter pris på det, siger Kurt Jensen, der er administrerende direktør i Frøs Herreds Sparekasse.

Sparekassen har 131 medarbejdere, som er så tilfredse med deres arbejdsplads, at Frøs i 2011 blev udnævnt til Europas Bedste Arbejdsplads af den internationale organisation, Great Place to Work. Frøs er den første dansk-ejede virksomhed, der får denne pris.
vninger

Vækstpakke

Sparekassen lavede i 2011 en vækstpakke på 500 millioner kroner for at sætte gang i hjulene i Syd- og Sønderjylland. Pengene har sat gang i masser af gode projekter og initiativer. I 2011 blev der bevilget lån på lempelige vilkår for 262 millioner kroner fra vækstpakken, som nu er udløbet.
 
- Der bliver dagligt talt i pressen om kreditklemme, men det kender vi heldigvis ikke til i Frøs. Kunderne er generelt fornuftige, og vi yder gerne lån til sunde projekter. Vi ønsker, at pengene kommer ud at arbejde til gavn for lokalsamfundet, siger Kurt Jensen, som nu er ved at sammensætte næste generation af en vækstpakke.
 

Mere ind end ud

Kunderne har også været gode til at spare op. I 2011 var der indlån på 3,8 milliarder kroner mod 3,5 milliarder i 2010. Det er en vækst på syv procent, mens der i branchen som helhed var der et fald på 0,3 procent.

Hver gang Frøs har lånt 71 kroner ud, står der 100 kroner i sparekassen på indlån.
 
Finanstilsynet kom på ordinært tilsynsbesøg i sommeren 2011 og konkluderede, at Frøs havde foretaget de nødvendige nedskrivninger.