TV der bevæger dig

Frygt for svinepest: Lastbiler fra Polen og Litauen skal vaskes

04:15

Nu er det obligatorisk, at svinetransporterne får en tur gennem vaskehallen i Padborg.

1 af 2

Transportvogne fra Polen og Litauen skal rengøres og desinficeres for at undgå smitte af afrikansk svinepest.

For at forhindre smitte med afrikansk svinepest til danske svinebesætninger indførte Fødevarestyrelsen allerede fra klokken 20 i aftes skærpede krav til lastbiler fra Litauen og Polen.

Det oplyser Fødevarestyrelsen. Årsagen er udbrud af afrikanske svinepest i netop Litauen og Polen.

- I Polen og Litauen er der i fire tilfælde fundet afrikansk svinepest i vildsvin. Derfor har vi valgt at gøre den nuværende frivillige ordning med vask og desinficering af transportmidler obligatorisk for transportmidler fra Polen og Litauen obligatorisk, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen til Ritzau.

Kravene gælder til 30. april

Den ekstra rengøring og desinficering af lastbiler og sættevogne fra de to lande skal hindre, at svinepesten smitter svinebesætninger i Danmark. De skærpede krav gælder foreløbig frem til den 30. april.

Snavsede lastbiler, anhængere og sættevogne kan overføre afrikansk svinepest fra smittede dyr til raske dyr.

For at forebygge denne risiko, skal transportmidler, der har været brugt til transport af svin i Polen eller Litauen, rengøres og desinficeres en ekstra gang, når de kommer til Danmark, inden de igen bruges til transport af svin, lyder begrundelsen fra Fødevarestyrelsen.

- Der er ikke fundet afrikanske svinepest i deciderede svinebesætninger i det to lande, men for en sikkerheds skyld gør vi rengøringen og desinfektion af transportmidlerne obligatorisk, siger John Larsen.

Derfor skal de godkendte rengøringspladser, hvor vask og desinficering af lastbiler og sættevogne i forvejen foregår, udstede dokumentation for at rengøringen har fundet sted.

Svinepest er ikke farlig for mennesker, men talrige svinebesætninger skal slås ned for at forhindre smittespredning, hvis sygdommen kommer ind i landet.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden