Frygter kræft efter arbejde med styren

Ansatte og tidligere ansatte på LM Wind Power frygter, at de er blevet syge af deres arbejde på virksomheden.

Arbejdsmiljøeksperter opfordrer nu til en grundig undersøgelse af sammenhængen mellem kræft og styren, som bruges på LM Wind Power.

- Der er efterhånden mange, der arbejder eller har arbejdet med styren. Derfor er det vigtigt at vide, om der er en kræftrisiko og hvor stor den er, siger overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus Henrik Kolstad til DRNyheder.

Styren optræder på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer, men den nyeste forskning stammer fra dyreforsøg. Derfor ved eksperterne ikke præcist, hvor farligt stoffet er for mennesker.

Elsebeth Lynge er professor og ekspert i folkeundersøgelser og kræft. Hun mener, at myndighedernes og eksperternes viden trænger til en opdatering.

- I forhold til studier fra 90'erne har vi i dag langt flere ansatte vi kan kigge på, og vi kan følge dem over længere tid. Ny forskning vil være nyttig også når myndigheder skal behandle fremtidige erhvervssygdomssager, siger Elsebeth Lynge.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg vil ikke umiddelbart sætte gang i en ny undersøgelse:
- Arbejdsskadestyrelsen har sat en undersøgelse i gang. Når den er færdig og jeg har læst rapporten, vil jeg tage stilling til, om det er nødvendigt at lave yderligere undersøgelser, er hendes holdning.