Fugleinfluenza: Hold fjerkræ inde og stop for udstillinger

Der er konstateret fugleinfluenza to steder i Danmark og umiddelbart syd for grænsen. Derfor er alle udstillinger ​af fugle og fjerkræ forbudt med øjeblikkelig varsel og fjerkræ bør holdes indendøre.

Den alvorlige fugleinfluenza H5N8, der breder sig i Europa, er nu også fundet i døde fugle på Møn og flere steder umiddelbart syd for den dansk-tyske landegrænse.

Allerede tirsdag blev fugleinfluenza fundet i et stort antal døde ænder i Plön 100 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. Torsdag blev det så konstateret, at fem døde ænder ved Egernførde 50 kilometer  fra grænsen havde fugleinfluenza. 

Den alvorlige fugleinfluenza H5N8, der breder sig i Europa, er nu også fundet i døde fugle på Møn og flere steder umiddelbart syd for den dansk-tyske landegrænse. Grafik: Thomas Hjelm, TV SYD.
Den alvorlige fugleinfluenza H5N8, der breder sig i Europa, er nu også fundet i døde fugle på Møn og flere steder umiddelbart syd for den dansk-tyske landegrænse. Grafik: Thomas Hjelm, TV SYD.

Det kan ikke udelukkes, at sygdommen er hos vilde fugle i andre dele af landet. Men den er ikke fundet i besætninger i Danmark.

Sygdommen smitter normalt ikke til mennesker, og ifølge FN er ingen mennesker blevet smittet med denne aktuelle type af fugleinfluenza. Og der er heller ingen risiko for at blive smittet med sygdommen gennem hverken æg eller kød.

Finder man en død fugl i naturen skal man alligevel lade den ligge for at sikre mod at sprede eventuel smitte.
Sygdommen er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger. Se flere gode råd på Fødevarestyrelsens hjemmeside

 

-  Det kan få store konsekvenser for dyrene og eksporten, hvis sygdommen bevæger sig ind i staldene. Derfor er det så vigtigt, at både hobbyavlere og professionelle sikrer sig, at deres fjerkræ ikke kommer i kontakt med vilde fugle eller deres fugleklatter. Derfor skal fjerkræ så vidt muligt flyttes indenfor, ligesom man skal skifte fodtøj, når man går i stalden, så man ikke slæber sygdommen indenfor i besætningerne, siger souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen.

 

quote

- Det kan få store konsekvenser for dyrene og eksporten, hvis sygdommen bevæger sig ind i staldene

Stig Mellergaard, souschef, Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen samarbejder med Beredskabsstyrelsen, DTU Veterinærinstituttet og Landbrug & Fødevarer på at håndtere situationen. 

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.