Fusion skal tø bundfrosset is-marked op

Is-markedet er bundfrosset. Men det håber to ærkefjender nu at kunne ændre på ved at slå sig sammen under navnet Hjem-Is Danmark.

Som TV SYD kunne fortælle søndag har Viking Is fra Aabenraa købt Esbjerg-firmaet Hjem-Is af den multinationale fødevare-koncern Nestlé.

Med 35 år på markedet er det naturligt at køre videre under Hjem-Is-navnet.

- Hjem-Is har 17 pct. af det danske is-marked, forklarer Frank Jørgensen Waller, som bliver direktør i den nye is-fusion. Alle kender klokken, som er en unik lyd, som vi bliver de eneste, der må bruge til salg. Og Hjem-Is er kendt af 93 pct. af befolkningen.

De to parter har forhandlet siden august. Fusionen betyder, at det er Hjem-Is blå biler, der kører videre ? og det meste af issortimentet.

Fusionen har også betydet, at adskillige medarbejdere i det unge udbryderselskab, Viking Is, er blevet fyret.

Is-(sammen)smeltningen har været en kompliceret affære. Og ikke alt er faldet på plads endnu. I løbet af kort tid begynder drøftelserne om, hvilke is der skal sælges fremover.

- Vi har nogle leverandør-aftaler, som kan blive nyttige, siger den nye direktør til TV SYD. F.eks. laver vores leverandør seks af de ti mest solgte is i Danmark.

Viking Is har f.eks. solgt Magnum-is fra Frisco, mens Hjem-Is har lavet deres egen variant. Og den går ikke i fremtiden.

Viking Is blev stiftet af to tidligere ansatte i Hjem-Is. Deres første år på markedet udøste et fogedforbud, som Hjem-Is fik nedlagt i Syd- og Sønderjylland. Foged-forbuddet blev først ophævet i oktober 2012.

Men begge selskaber har været hårdt presset af discount-butikker som sælger f.eks. Magnum-lignende is til lavere priser en is-bilerne.

Frank Jørgensen Waller ser den nye is-fusion som en modvægt til discount-kæderne.

- Uden os ville de jo have monopol på ismarkedet, siger han til TV SYD.

Og han mener, at Hjem-Is i fremtiden kan blive redningen for udkants-Danmark. Bl.a. kan der være mulighed for at isbilerne kan udvikle sig til rullende købmands-butikker i de tyndt befolkede områder. Viking Is har således allerede solgt grill-pakker fra sine biler.