TV der bevæger dig

Fyret for at nægte at melde sig ind i Metal

03:23

Morten Jensen - fyret da han ikke vil melde sig ind i Dansk Metal.

Maskinfabrikken Tresu i Bjert har over 200 ansatte. (GoogleMaps)

1 af 3

Morten Jensen fra Kolding har fået en kontant erstatning, fordi han blev fyret fra sit arbejde. Han kunne nemlig bevise, at fyringen hang sammen med, at han nægtede at melde sig ind i Dansk Metal.

Tillidsmanden på maskinfabrikken Tresu i Bjert pressede på for at få Morten Jensen til at melde sig ind i LO-fagforeningen. Men Morten Jensen er tilfreds med sin fagforening, ASE, som ikke er så dyr som LO-fagforeningen.

Møde med tillidsmand

- Metal var meget dyrt, og andre steder blev det hurtigt til det halve. Men det handlede også om holdninger. Jeg vil f.eks. helst ikke blande politik ind i mit fagforeningsmedlemskab, fastslår Morten Jensen.

Den holdning fik betydning, da Tresu skulle fyre medarbejdere.

En dag kom han til samtale med produktionschefen og tillidsmanden. Her fik han at vide, at virksomheden skulle ud i en fyringsrunde. Men Morten Jensen var ikke fyringstruet. Han skulle bare melde sig ind i Dansk Metal...

- Tillidsmanden havde gået og presset på i længere tid, så jeg kunne godt regne ud, at der skulle ske et eller andet, da jeg blev kaldt ind. Både produktionschefen og tillidsmanden var med, men jeg stod fast på, at det var mit eget valg, hvilken forening, jeg ville være medlem af, siger Morten Jensen.

Optog på mobiltelefon

Produktionschefen sagde, at det ville give konflikter, hvis nogen fra Dansk Metal blev fyret, mens ikke-medlemmer af Metal beholdt arbejdet. Og en time senere var Morten Jensen fritstillet.

Morten Jensen havde forudset situationen, så han optog samtalen med produktionschefen og tillidsmanden på sin mobiltelefon. Og med den optagelse som bevis har hans fagforening, ASE, indgået forlig med maskinfabrikken. Forliget betød, at Morten Jensen fik udbetalt 4,5 måneders løn.

Skyder med skarpt

Hos ASE oplever man hvert år at mellem 500 og 1000 medlemmer tvinges til at skifte fagforening og a-kasse. Det får direktør Karsten Mølgaard Jensen, ASE, til at skyde med skarpt mod den måde, fagforeninger som Dansk Metal forvalter tillidsmandssystemet på.

- Metals tillidsfolk er på vildspor, når de prioriterer deres egen kamp for overlevelse højere end trivsel og vækst på arbejdsmarkedet. Danmarks succes skabes af dygtige medarbejdere og dygtige ledere, ikke af vrantne tillidsmænd, siger Karsten Mølgaard Jensen.

Morten Jensen læser i dag på HF og agter at tage en videregående uddannelse.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden