TV der bevæger dig

100 år efter Første Verdenskrig
KRIGENS SKÆBNER

Gå på opdagelse i Første Verdenskrig: Se, hvad der skete i dag for hundrede år siden

Tysk kanonstilling. Foto: Museet Sønderborg Slot

Et website med hundrede år gamle nyheder fra Første Verdenskrig er populært.

- Officererne i Wilhelmshaven får røg.

- Fortroppen i tilbagetoget stormer lagrene: "Man drikker sig fuld, man banker officerer".

- "Langt mere end en lokal matrosrevolte". Hvad sker der i Kiel?

Alle tre er overskrifter på historier fra i dag - for præcis hundrede år siden.

Websitet Den Store Krig 1914-1918 bringer daglige opdateringer med hundrede års forsinkelse fra Første Verdenskrig. Der kan du gå på opdagelse i Den Store Krig og tjekke krigens gang på en given dato.

Mange vil læse gamle nyheder

Hvad så? Er der nogen, der gider læse hundrede år gamle breaking krigs-news?, kunne man spørge, og svaret er ubetinget ja.

Mere end tusinde mennesker besøger sitet hver eneste dag, der er mellem 11.500 og 14.500 unikke brugere hver måned, i april i år var der rekord med over 100.000 sidevisninger på en måned.

Siden drives af for tiden cirka 15 frivillige. Tovholder er museumsinspektør René Rasmussen fra Museet på Sønderborg Slot.

- Hver dag bringer vi tre-fem nyheder fra Første Verdenskrig. Et feltpostbrev, en dagbogsindførsel eller et kort udtog fra en krigserindring. Den skal være skrevet af en sønderjysk krigsdeltager eller hans pårørende hjemme i Sønderjylland, siger René Rasmussen.

- Og så skal nyheden bringes nøjagtigt på hundredeåret for afsendelsen eller for den begivenhed, den beskriver. Hver dag bringer vi desuden navne på dagens faldne.

FØRSTE VERDENSKRIG

Krigen blev skudt i gang den 28. juni 1914, hvor en serbisk nationalist skød Østrig-Ungarns ærkehertug Franz Ferdinand og hans kone i Sarajevo, da Østrig-Ungarn seks år tidligere havde annekteret kongeriget Bosnien.

 

Mordet udløste en krigserklæring fra Østrig-Ungarn til Serbien, og det spredte sig som ringe i vandet. En kædereaktion af krigserklæringer mellem de europæiske lande var en realitet.

 

På den ene side stod Det Russiske Kejserrige, Frankrig, Det Britiske Imperium, Italien og USA. På den anden side Østrig-Ungarn, Det Tyske Kejserrige, Bulgarien og Det Osmanniske Rige.

I Første Verdenskrig blev der brugt nye våben, som stadig bliver benyttet i krige i dag. Giftgas, kampvogne, krigsfly, flammekastere og ikke mindst maskingeværet fik sit gennembrud i krigen.

 

Krigen sluttede fire år senere: Den 11. november 1918.

Kilde: Historienet.dk

Se mere
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu