Gamle racekøer skal redde fremtidig produktion

Et nyt forsøg skal undersøge om de gamle, danske kvægracer har gener, der kan bruges i fremtidens landbrug. [size=2] [/size]

Fire økologiske kvæg-besætninger i regionen skal være med i et nyt forsøg. Her vil man sammenligne gamle racekøer med moderne malkekøer i håbet om at skabe en bedre produktion i landbruget.

Naturmælk og seks af mejeriets leverandører er gået sammen med forskere fra Aarhus Universitet om at undersøge, om gamle danske kvægracer har gener, som det er værd at bygge videre på i de økologiske besætninger. Det drejer sig om køer fra den gamle røde danske malkerace, der ligner dem fra Morten Korch-filmene, og køer af den gamle sortbrogede race Jysk Kvæg, som kun findes i ganske få besætninger.

Naturmælk har store forventninger til de gamle racers gener og tror, deres mælk kan være egnet til nye specialprodukter:

- Vi håber meget, at forskningsprojektet kan give konkrete resultater, så vi i fremtiden kan tilbyde forbrugerne nye økologiske specialprodukter baseret på mælk fra gamle racer, siger direktør Leif Friis Jørgensen, Naturmælk.

Fem gårde i Sydvest- og Sønderjylland og én gård i Midtjylland er med i projektet.