Gammeldags teoriundervisning kan give dårlige bilister

Ekspert i læring kritiserer teoriundervisningen til kørekort. Han frygter, at undervisningen kan give dårlige bilister.

Klasseundervisning og tavlegennemgang af forskellige afbillede situationer fra trafikken. Sådan foregår teoriundervisningen fortsat på mange køreskoler, hvor kommende bilister lærer om vigepligt, rundkørsler og parkeringsregler. Undervisningen har været sådan siden midten af 80’erne.

Lektor Carsten Jessen fra Danmarks Pædagogiske Universitet mener, at det er problematisk, fordi teoriundervisningen er ude af trit med måden de unge bliver undervist alle andre steder. Carsten Jessen har en vis indsigt på området, da han tidligere har været involveret i et projekt hos Rigspolitiet, der handlede om at modernisere teoriundervisningen.

- Mig bekendt er der ikke andre områder tilbage i Danmark, hvor man underviser på den måde. Man har fundet ud af at det ikke er den mest effektive form for indlæring og derfor underviser folkeskolerne og ungdomsuddannelserne på en anden måde. At man i teoriundervisningen fastholder den gammeldags metode kan være et ret stort problem for de unge, for de er ikke vant til at lære ting på den måde, siger Carsten Jessen.

Det er lovgivningen, som dikterer, hvordan undervisnignen forløber. Ifølge Carsten Jessen er det dog politiet, der har sat begrænsningerne for ændringer i undervisningen. Og det ærgrer ham.

- Jeg var faktisk inddraget i et projekt med politiet for nogle år siden, hvor vi forsøgte at give teoriundervisningen et pædagogisk løft, men det blev ikke til noget og strandede efterfølgende på manglende forandringsvilje hos politiet. Men det vil da være helt oplagt, at man laver teoriundervisningen spilbar og interaktiv, siger Carsten Jessen.

 

Hos Danmarks største køreskole, Lisbeths Køreskole, der har hovedkvarter i Kolding, bakker man op om Carsten Jessens tanker. De mener, at særligt teoriprøven er problematisk.

- Teoriprøven i den nuværende form er ikke god nok til at skille fårene fra bukkene. Du kan bestå med fem fejl, uanset om det er fejl i ubetinget vigepligt eller parkering. Personligt ville jeg ikke bryde mig om, at vi har mennesker kørende rundt, der ikke har styr på reglerne for vigepligt, siger Lisbeth Jensen, der driver Lisbeths Køreskole.