Giftig fisk har kronede dage

Myterne om den giftige fisk fjæsingen kan nu få ny næring, for fisken yngler som aldrig før

Fjæsing. Bare ordet kan få folk til at gyse. Historier om den giftige fisk med de stive giftpigge, som man som badende skal være meget opmærksom på, er mange og seje.

- Jeg har nu aldrig hørt om nogen, der er blevet stukket af en. Jo lystfiskere, der har fået den på krogen og som skulle havde den af krogen, siger akvarietekniker på Fiskeri- og Søfartsmusset i Esbjerg, René Mærsk, til TV SYD.

Tilsyneladende bliver risikoen for at træde på en - og blive stukket af den - dog større. For fjæsingen yngler som aldrig før, oplyser Jens P. Jeppesen, marinbiolog og akvariechef hos Øresundsakvariet.

- Vi har set usædvanligt meget yngel fra fjæsinger i år i forhold til tidligere, fordi vi har haft et mildt forår. Vandet langs kysterne har været et par grader varmere, og det varme vand betyder, at der kommer mere plankton, som ynglen lever godt af, siger han.

Fjæsingen er en af Danmarks få farlige fisk. Den graver sig ned i sandet, hvor den ligger på lur efter sit bytte. Den er udstyret med giftpigge, og dens stik er meget smertefuldt, og giften svarer i styrke til et hugormebid. Normalt er stik af en fjæsing dog ikke livstruende for raske personer, men den farlige fisk er ikke uden evner. To af Øresundsakvariets pighvarrer har måttet lade livet i forsøg på at æde en fjæsing.

Den er dog heldivis meget sky og er formentlig længe væk, inden du risikerer at træde på den.

- Giften er et proteinstof, det kan ikke lide varme, så det gælder om at hælde noget varmt på "såret". Måske kan kaffen i termokanden bruges - men pas på ikke at blive skoldet, siger akvarietekniker på Fiskeri- og Søfartsmuseet, Rene Mærsk.

Fjæsingen har - trods sit dramatiske rygte - ingen liv på samvittigheden.