Giver 700.000 kr. til sønderjysk kirkegård

Erhvervsmanden Laurids Jessen giver 700.000 kr. til den Sønderjyske Kirkegård nord for Paris. NU kan kirkegården blive renoveret - og at der kan sættes mindetavler op for sønderjyder, der faldt under 1. Verdenskrig.

- Jeg har valgt at give pengene som et udtryk for den danske kulturarv, den sønderjyske historie og for de soldater, der kæmpede dernede og for deres efterkommere. Det betyder meget for min familie, der har boet i Vestslesvig i 700-800 år, for mig selv og min kone, der kommer fra Haderslev, siger Laurids Jessen.

Nord for Paris

Den Sønderjyske Kirkegård har bl.a. været skildret i flere udsendelser på TV SYD. Den ligger i Braine, 100 kilometer nord for Paris.

Med sine hvidkalkede mure og gravsten er det et lille stykke af Danmark, der ligger midt i det franske. Som et minde om de 79 dansksindede unge sønderjyder, der ligger begravet på kirkegården. De faldt alle i Første Verdenskrig.

Tidligere på året besluttede Kulturministeriet at give 700.000 kroner til renoveringen af kirkegården. Og med bidraget fra Laurids Jessen er der samlet 1,4 mio. kr., som renoveringen vil koste.

- At besøge kirkegården er som at komme til et lille stykke Danmark. Det er flovt, hvis kirkegården forfalder, siger Laurids Jessen.

Laurids Jessen kommer oprindeligt fra Skærbæk i Sønderjylland, men bor i dag i Luxembourg. Han er indehaver af virksomheden Danebroge, men det er som privatperson, at han nu giver 700.000 til kirkegården.

Den Sønderjyske Kirkegård ligger i Braine i Frankring. Kirkegården er bygget i dansk stil.

På kirkegården er der 79 grave med navngivne faldne fra hele det sønderjyske område. Kirkegården vedligeholdes blandt andet via midler fra Den Sønderjyske Fonds Mindelegat, som Haderslev Kommune er administrator for. Dertil kommer tilskud fra de fire sønderjyske Kommuner samt Ellen og Ove Arkils Fond.

Siden 1956 har Haderslev Kommune været venskabsby med Braine, og der har i mange år været en officiel Haderslev-delegation i Braine for at deltage i en mindehøjtidelighed med kransenedlæggelser til minde om de faldne danske og franske soldater fra første verdenskrig.

Renoveringen af kirkegården kommer til at koste 1,4 millioner kroner, som betales af henholdsvis Kulturministeriet og Laurids Jessen. Arbejdet går i gang i løbet af efteråret 2012, og den 15. juni 2013 vil der være officiel indvielse af den nyrenoverede kirkegård.