Givskud Zoo kommer ikke til at følge Odenses eksempel

Dyrepassere fra hele landet støtter op om Odense Zoos dyrepassere, som har fået en melding om store ændringer fra ledelsen.

Givskuds dyrepassere sendte fredag en repræsentant til Odense Zoo, hvor ledelsen har varslet markante ændringer i arbejdet. Der skal være repræsentanter til stede hele weekenden – også fra landets andre zoologiske haver. Det skriver Fagbladet 3F.

Dyrepasserne i Givskud er chokerede over de ændringer i arbejdet, som ledelsen i Odense Zoo har varslet.

- Jeg synes, det er forkert, det de har gang i, siger Thomas Kolbæk, som er tillidsrepræsentant for dyrepasserne i Givskud Zoo, til TV SYD.

quote

Det kommer til at gå ud over dyrenes velfærd.

Thomas Kolbæk, tillidsrepræsentant, Givskud Zoo

Ændringerne består i, at Odense Zoo skal gå fra de 13 dyrepassere, der er i dag, til otte dyrepassere i fremtiden. En dyrepasser går på pension og fire andre er blevet tilbudt andre job, hvor de enten skal lave mad til dyrene eller gøre rent ved dyrene i stedet for at passe dem. Derudover skal tre ud af de fem elevpladser også droppes.

- Det kommer til at gå ud over dyrenes velfærd, når de laver den slags ændringer, siger Thomas Kolbæk.

Han fortæller til TV SYD, at de dyrepassere, der vil være tilbage, ikke har lige så gode forudsætninger for at tage sig bedst muligt af dyrene. Han siger, at rengøring og madlavning er en del af dyrepasningen, fordi man ved morgenrengøring ved dyrene kan se, om dyrene er syge, og fordi dyrepassere i dag tilpasser maden til dyrene fra dag til dag. Thomas Kolbæk siger derfor, at han ikke kan se, hvad fordelen ved omrokeringen er. 

Dyrepassernes tillidsrepræsentant passer til hverdag næsehornene i Givskud Zoo. På billedet ses næsehornsungen Savannah, som blev født i september 2017.
Dyrepassernes tillidsrepræsentant passer til hverdag næsehornene i Givskud Zoo. På billedet ses næsehornsungen Savannah, som blev født i september 2017.
Foto: Givskud Zoo

- Jeg tror, det er en måde for ledelsen i Odense Zoo at komme af med nogle dyrepassere, som de ikke længere ønsker.

Gå ned i løn eller sig op

De fire dyrepassere, der ikke længere er plads til, har fået tilbud om enten at komme i et centralkøkken, der skal lave mad til dyrene, eller at gøre rent ved dyrene dagen lang for et eksternt firma. Begge veje betyder en lavere løn, og hvis de fire dyrepassere takker nej til de nye job, så ser Odense Zoo det som en opsigelse, fortæller Thomas Kolbæk.

- Det betyder rigtigt, rigtigt meget for os dyrepassere i Odense Zoo, at vi får opbakning fra kolleger over hele landet. Det viser, at vores ledelses opfattelse af, at det at passe dyr bare kan være et samlebåndarbejde, er helt forkert. Arbejdet som dyrepasser skal være en helhed, som det altid har været, siger Søren Linde til Fagbladet 3F.

Det kommer ikke til at ske hos os

Thomas Kolbæk fortæller til TV SYD, at direktøren for Givskud Zoo, Richard Østerballe, har beroliget dyrepasserne, og fortalt, at en lignende model ikke er fremtiden i Givskud.