GPS til demente

Et nyt forsøg med GPS-udstyr til demente kommer formentlig til at redde menneskeliv. Foreløbig 32 demente i Vejen kommune får nu en personsøger med sig, når de forlader hjemmet, så de pårørende via GPS ved, hvor den demente er, hvis han eller hun ikke kan finde hjem igen.

Fundet i baghaven

Altzheimerforeningen skønner, at antallet af demente, der hvert år forsvinder fra både fra plejehjem og eget hjem, ligger på omkring 1000 om året. De fleste bliver hurtigt fundet igen, men alene inden for de seneste 14 måneder er fire demente omkommet i TV SYDs område, fordi de ikke kunne finde hjem igen.

Så sent som i januar blev en dement mand fra Ølgod fundet død i sin egen baghave.

Personlig frihed

Systemet fungerer på den måde, at personsøgeren er tilsluttet en mobiltelefon og ved hjælp af et indbygget navigationssystem kan ægtefællen altid se, hvor den pårørende befinder sig.

Kritikere har derfor ment, at GPS-udstyret var en alt for drastisk indskrænkning af den dementes personlige frihed.
Men den indvending preller af på Bente Storgaard fra Holsted, hvis mand lider af demens:

- Jeg er overhovedet ikke i tvivl. Det her kan redde liv.

Folkesygdom

Folketinget har for nyligt førstebehandlet en ændring af Loven om offentlig Service, og alt tyder på en endelig vedtagelse inden sommer. Ændringerne betyder, at det bliver langt lettere at få lov til at give en dement en gps.

Antallet af danskere, der får en demens sygdom stiger hele tiden. Omkring 80.000 har en demens-sygdom, og ifølge Altzheimerforeningen kommer der hvert år 15.000 nye tilfælde til. 56.000 demente bor derhjemme