Grænsehandel steg, da afgifter blev fjernet

Folketinget ville gribe ind mod grænsehandelen med massive nedsættelser af afgifter på øl og sodavand. Men det er gået lige modsat: Grænsebutik sælger 10 pct. mere sodavand i dag.

Fleggaard, som er en af de helt store butikker syd for grænsen, har lavet en undersøgelse, som dokumenterer, at de har solgt 10 pct. mere sodavand efter at afgifterne er fjernet. Det svarer til, at butikken har solgt en ramme mere, hver gang der er købt ti kasser sodavand, som TV SYD demonstrerer i dag.

Afgiften blev fjernet, fordi danske købmænd mente, de mistede kunder til grænsehandlen.

Men noget tyder på, at kunderne ikke er vendt hjem til Danmark. Fleggaard melder om øget salg, og de har fået konkurrence fra en række nyåbnede grænsebutikker de seneste år.

Alligevel tager man tallene fra Fleggaard med ro hos De Samvirkende Købmænd:

- Det er tallene for Fleggaard, men der er jo ikke taget højde for de andre butikker dernede og om Fleggaard har taget markedsandele fra dem, siger Claus Bøgelund, vicedirektør i Samvirkende Danske Købmænd.

Politikerne satte sodavandsafgiften ned til det halve sidste år i juni ? og fra nytår er den helt fjernet.

En afgiftslettelse, som Ib Anthony fra Nordborg ikke har bemærket. TV SYD mødte ham og hustruen på indkøb i grænsebutikken i dag.

- Det har vi altid gjort, fordi det er meget billigere, siger de til TV SYD.

Selv om fjernelse af afgifterne åbenbart ikke har haft den ønskede virkning på grænsehandelen, ønsker købmændene ikke den type afgifter på danske varer.

- Det vil gå ud over vores medlemmer. For selvfølgelig har det en eller anden effekt, hvis varerne er dyrere i Danmark end syd for grænsen, siger vicedirektøren.