Grænsehandel for 10 mia. kroner

Danske forbrugere slæber tre gange så mange varer hjem fra indkøbsture i Sverige og Tyskland end alle hidtidige officielle tal viser. Grænsehandlen sætter rekort med 10 mia. kr.

En ny undersøgelse viser, at grænsehandlen er nået op på knap 10 milliarder kroner, og det tangerer ifølge Dansk Erhverv en rekord, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Ifølge de seneste tal fra Skat udgør grænsehandlen dog kun 3 milliarder kroner. Men de tal baseres kun på køb af nydelsesmidler, og ikke på mange andre varegrupper, der ifølge detailhandlen topper på familien Hansens og Jensens indkøbslister.

Derfor opfordrer Dansk Erhverv nu kraftigt Skat til at revurdere omfanget af grænsehandlen.

- Ud over arbejdspladser går det ud over indtægterne til statskassen. Derfor er grænsehandlen blevet et samfundsproblem, siger chefkonsulent Mette Feifer, Dansk Erhverv.

Fedtafgift vil give mere handel

Hun opfordrer politikerne til at tænke sig om to gange, inden de øger de danske afgifter.

For eksempel vil den fedtafgift, der træder i kraft til efteråret, få danskerne til at købe mere smør, kød og lignende syd for grænsen, forudser Dansk Erhverv.

En gennemsnitlig dansk husstand køber nu årligt varer for godt 3000 kroner i Tyskland, og for knap 700 kroner i Sverige, skriver avisen.

Hver gang, der købes for 100 kroner i en dansk butik, købes der for knap to kroner i Sverige eller Tyskland.

Det betyder ifølge Dansk Erhverv alene mistede momsindtægter til den danske stat på omkring 2,4 milliarder kroner om året.