Grænsehandel: DF vil fjerne afgifter

Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at fjerne og sænke en række afgifter. Danmark eksporterer arbejdspladser og velfærd, siger ordfører. Skatteministeren maner til ro.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, møder de nye tal for øget grænsehandel med alvor. Danmark eksporterer arbejdspladser og velfærd, fastslår han.

De nye tal fra Skatteministeriet viser, at danskerne i år vil bruge 10,5 milliarder kroner på den anden side af grænsen.

Det er omkring én milliard kroner mere end sidste år

Argument holder ikke

- Argumentet for at hæve priserne på for eksempel øl og sodavand har været, at det ville øge sundheden, men det holder jo ikke, når danskerne i stedet fylder traileren med varer i Tyskland, siger Dennis Flydtkjær.

De 10,5 milliarder kroner er dog under gennemsnittet for, hvad danskerne har brugt på grænsehandlen i årene 2000-2012.

Maner til ro

Derfor har den nyudnævnte skatteminister, Holger K. Nielsen (SF), manet til ro og fastslået, at frygten for den stigende grænsehandel er overdrevet.

Men Dennis Flydtkjær mener ikke, at skatteministerens ord stemmer overens med regeringens overordnede mål.

- Regeringen siger, at den gerne vil mindske arbejdsløsheden, hvorfor det er tudetosset at eksportere arbejdspladser til Tyskland på grund af urealistisk høje afgifter på grænsefølsomme varer, som danskerne blot kan hente i Tyskland, siger han.

Fjern afgift!

Derfor opfordrer Dansk Folkeparti Holger K. Nielsen til at fjerne afgiften på fedt og sænke afgifterne på tobak, sodavand og øl. Det er særligt disse varer, som danskerne krydser grænsen for at købe.

- Det ville gavne beskæftigelsen enormt, hvis disse afgifter bliver sænket, hvilket blandt andet vil kunne finansieres ved, at staten mindsker sit forbrug af eksterne konsulenter, fastslår Dennis Flydtkjær.

Da grænsehandlen toppede i 2005, brugte danskerne 15,6 milliarder kroner.

Grænsehandelsrapporten fra Skatteministeriet konkluderer, at udlændinge handler for et større beløb i Danmark, end danskerne handler for i udlandet.

Den konkluderer også, at en væsentlig del af forskellen på priserne i Danmark og udlandet skyldes manglende konkurrence herhjemme - ikke højere afgifter.

I sidste års finanslov hævede regeringen afgifterne på tobak, øl, vin og sodavand. Det har ifølge rapporten hævet grænsehandlen, men også afgiftsforhøjelser under den tidligere regering har fået danskerne til at handle sydpå.