TV der bevæger dig

Grænsehandel: Strid om tal

01:36

Flere kører over grænsen efter billige øl og sodavand. Men politikerne er uenige om tallene.

1 af 2

Politikerne strides voldsomt om nye tal for grænsehandelen. Rød blok mener, at blå blok overdriver problemet - og grænsehandelen er mindre i dag end under VK-regeringen, siger S.

- Det eneste sted, regeringen har gennemført en kickstart, er i butikkerne syd for grænsen.

Sådan har det flere gange lydt fra Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, når han over det seneste år har angrebet S-R-SF regeringen for at hæve afgifterne på tobak, øl, vin og sodavand, hvilket ifølge Løkke har sendt mange danskere på shoppetur i Tyskland.

Voldsomt overdrevet

Men påstanden er voldsomt overdrevet, mener Socialdemokraternes skatteordfører Thomas Jensen, efter at Skatteministeriet har offentliggjort sit skøn over, hvor mange penge danskerne vil bruge på grænsehandel i år.

- Skatteministeriets nye tal viser, at grænsehandlen er fem milliarder kroner lavere, end da Venstres Kristian Jensen var skatteminister i 2005, siger Thomas Jensen.

Lavere end under VK

Ifølge de nye tal er grænsehandlen steget med én milliard kroner siden 2011 til nu 10,5 milliarder kroner. Men grænsehandlen ligger fortsat lavere end gennemsnittet de seneste 10 år, hvor VK-regeringen har været ved magten, fremhæver Thomas Jensen.

- Grænsehandlen i 2010 og 2011 er under gennemsnittet for de seneste 10 år, hvilket er en god nyhed, som står i skærende kontrast til de udtalelser, Lars Løkke Rasmussen er kommet med.

- Her har han beskyldt regeringen for at have kickstartet grænsehandlen syd for den dansk-tyske grænse. Det er en vild overdrivelse, siger Thomas Jensen.

Smiler hele vejen til banken

Socialdemokraterne peger også på, at Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby i afslutningsdebatten i Folketinget før sommerferien sagde:

- Tyskerne og ejerne af grænsebutikkerne smiler hele vejen hen til banken. Måske sundhedseffekten, som regeringen taler om, skal findes, ved at danskerne nu får mere motion ved at skubbe deres tungt læssede indkøbsvogne i grænsebutikkerne.

Grænsehandel i dansk favør

Ifølge Thomas Jensen står udtalelserne dog i skærende kontrast til opgørelsen fra Skatteministeriet, som viser, at udlændinge handler for et større beløb i Danmark, end danskerne handler for i udlandet.

- Nettogrænsehandlen er positiv i dansk favør med cirka 4,5 milliarder kroner i 2011, siger Thomas Jensen, skatteordfører for Socialdemokraterne.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden