Grænsekontrol: Sig din mening

Mandag kl. 18.25 sendte TV SYD direkte på Facebook. Emne: Ja eller nej til grænsekontrol, hvad mener du?

Er grænsekontrol en god idé eller ej? I havde mulighed for at deltage i debatten, da Politisk Magasin gik i luften direkte på Facebook mandag klokken 18.25.

Anders Køpke Christensen fik besøg af Lotte Rod fra De Radikale for at diskutere det højaktuelle emne, og du kan se eller gense debatten her:

 

Den danske grænsekontrol blev indført den 4. januar 2016 som en midlertidig foranstaltning på grund af  det ekstraordinært store flygtningepres, som dengang fandt sted mod Europa. Siden er kontrollen blevet midlertidigt forlænget mange gange, senest den 25. januar i år, hvor kontrollen blev forlænget indtil maj.

EU-kommissionen erkendte ved den seneste forlængelse, at Europas ydre grænser endnu ikke er så sikre, at den indre kontrol kan ophæves.

Der findes 15 grænseovergange til Tyskland, hvor politiet foretager stikprøvevis kontrol. Der er således ikke tale om en fuldstændig kontrol.   Fokus er primært på de tre hovedfærdselsårer i Sønderjylland ved Padborg, Kruså og Frøslev og banegårdene i Padborg og Tønder samt færgehavnene i Rødby og Gedser. Andre overgange stikprøvekontrolleres flere gange i døgnet.

Mere end 3.1 mio. personer er blevet tjekket, siden kontrollen blev indført.          

  • Ifølge Rigspolitiets opgørelser var der indtil den 25. december 2016 kontrolleret 2.839.217 personer
  • 2.904 blev afvist/nægtet indrejse 
  • 220 blev sigtet  for menneskesmugling
  • Siden 1. januar i år har Danmark kontrolleret 220.000 personer
  • 147 personer er nægtet indrejse
  • Ni er blevet anholdt og sigtet for menneskesmugling