Grænsekontrollen kan forsætte til der er styr på EU's ydre grænser

På et topmøde i Bruxelles torsdag aften slog EU-lederne fast, at den interne grænsekontrol kan fortsætte, så længe der ikke er styr på EU's ydre grænser.

Torsdag aften mødtes EU-topledere til et møde i Bruxelles for at diskutere migration. Under mødet diskuterede ledelsen også intern grænsekontrol, som flere lande har indført - blandt andet Danmark. 

Den interne grænsekontrol strider imod Schengen-samarbejdet, og forlængelsen af den danske grænsekontrol har tidligere mødt skepsis i EU-kommissionen.

Men nu får Danmark og de andre EU-lande med intern grænsekontrol altså lov til at forsætte deres kontrol. Begrundelsen er, at man gerne vil vende tilbage til en tilstand med åbne grænser, men så længe der ikke er styr på EU's ydre grænser, vil man tillade intern grænsekontrol.

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen, udtalte i august kritik overfor den nuværende grænsekontrol

Gør grænsekontrollen efter din mening nogen gavn?

Nej, det gør den ikke, og i bedste fald gør den ingen skade. Jeg havde hellere set at ressourcerne blev brugt til at bekæmpe ungdoms- og bandekriminalitet, sagde Thomas Andresen til TV SYD i august måned. 

Det koster 200 millioner kroner om året og 400 årsværk at opretholde grænsekontrollen. 

Lars Løkke Rasmussen sagde i august måned til TV SYD, at regeringen agter at bevare den interne grænsekontrol, så længe der ikke er styr på EU's ydre grænser. 

- Vi har grænsekontrol, så længe vi har brug for at have den. Jeg går jo ind for den frie bevægelighed, og det ville jo være en lykke, hvis vi ikke havde brug for grænsekontrollen, men nu og her har vi, fordi EU ikke har tilstrækkelig styr på sine ydre grænser og så længe EU ikke får det, så opretholder vi grænsekontrollen, sagde han tilbage i august.