Gratis tøj til konfirmander er et hit

Præst samler brugt konfirmationstøj ind og forærer det væk. Og det vælter ind med brugt tøj.

De hænger på rad og række. Hvidt i alle nuancer og alle størrelser. Nogle med flæser og blonder – andre helt enkle – alt efter smag og behag. For der skal være én til alle, og det må ikke koste noget.

Det er filosofien bag den ide, der indtil i onsdags hang i præstegården i Østbirk. Her havde præsten Lone Buhl Pedersen samlet mere end 200 kjoler og habitter til de kommende konfirmander.

- Ens konfirmation skal være noget særligt. Der skal man shine – ligegyldigt om man kommer fra en familie med mange penge eller én med færre, siger Lone Buhl Pedersen, der har gjort sit til, at konfirmationen bliver en dag, der både rører hjertet og øjnene.

Onsdag aften sendte hun godt 100 konfirmander hjem med tøj til den store dag – og der var ingen af dem, der havde pungen op af lommen.

Vælter ind

Det er to år siden, at Lone Buhl Pedersen inviterede til ”konfirmationsgenbrug” og siden har ideen spredt sig til flere andre byer.

Men selvom der nu er flere om buddet – så vælter det stadig ind med brugt tøj i præstegården i Østbirk.

- Nogle sender med GLS, og andre kommer bare forbi med det. Det er så fint, at vi kan hjælpe hinanden med at give de her unge mennesker en stor dag, siger hun.

Én af dem, der tog til præstegården i onsdags for at finde tøj til den store dag, var Michael Boe Andersen fra Hedensted.

Han fandt hurtigt et sæt, der passede perfekt.

- Jeg synes, det er så flot, at der er nogen, der giver deres tøj væk, så vi andre ikke skal bruge rigtig mange penge på noget, som vi alligevel kun skal have på en dag, siger Michael Boe Andersen, der skal konfirmeres til maj i år.

Fin i retro

Præsten selv er så vild med genbrugs-ideen, at hun selv bar et ”secondhand-outfit” under arrangementet.

Hun forsøgte også at få afsat sin egen retro-konfirmationskjole, men der var nu ikke nogen, der bed på.

- Der var faktisk en pige, der lånte den sidste år, og hun var så fin i den. Nu har jeg fået den tilbage, og så kan den gøre en anden pige glad, siger Lone Buhl Pedersen.

Det var ikke alle kjolerne og habitterne, der blev afsat i løbet af aftenen, hvor godt 200 kommende konfirmander mødte op, men tøjet behøver ikke vente til næste år med at blive luftet.

Det vil blive givet væk til andre kommende konfirmander, der har brug for et gratis dress, forsikrer præsten.