Gris på gaflen og gris i radiatoren

Når grisekød skal fryses, så giver det overskudsvarme. Den skal nu bruges til at varme 500 huse i Vejen op.

- Hvor vi tidligere bare har sendt det op i nogle køletårne og egentlig bare fyret for fuglene, så er det nu blevet teknisk muligt at overføre den her varme til rørene, så vi kan sende det ud i fjernvarmenettet.

Sådan siger økonomidirektøren i frysehuset Agri-Norcold i Vejen, Christian Moestrup, om den varme fra grisekød, der nu skal varme 500 huse op i stedet for at gå til spilde.

- Vi modtager cirka 2500 paller i døgnet, som er varme, og så tager vi dem ind i nogle store indfrysningstunneller, hvor de står i et helt døgn, fortæller Christian Moestrup.

Når kødet bliver kølet ned til under frysepunktet, giver det overskudsvarme. Det er den overskudsvarme, som nu skal ud i fru Hansens radiator.

- Vi sælger overskudsvarmen til Vejen Varmeværk, og som de kan skubbe videre ud til alle forbrugerne i Vejen Kommune, fortæller han.