Ja til grøn energi - nej til syd- og sønderjyske vindmøller

87 procent af danskerne vil have mere grøn energi. Men ikke ved deres egen bopæl. Derfor bliver mange grønne projekter droppet i Syd- og Sønderjylland. Senest i går.

15 stemte imod – 12 stemte for. Tirsdag aften besluttede byrådet i Vejen Kommune at droppe at gå videre med planerne om vindmøller og solcelleanlæg i Holsted Energipark.

Det glæder Henriette Vendelbo, der er formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller. Hun bor på et økologisk landbrug med solceller – og har henholdsvis 69 og 92 meter høje vindmøller tæt på sin bopæl.

quote

Det er ikke grønt at opføre kæmpevindmøller på land, når havvindmøller producerer mere end dobbelt så meget strøm.

Henriette Vendelbo, formand, Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller

- De var heldige i Vejen i går. Os på landet er ikke imod grøn omstilling eller vindmøller – vi er imod placeringen, siger Henriette Vendelbo til TV SYD.

Fra 2030 skal strømmen i de danske el-ledninger være 100 procent grøn – og ifølge en undersøgelse lavet for interesseorganisationen for energiselskaberne, Dansk Energi, vil 87 procent af danskerne gerne have mere grøn energi. Det fremgår af rapporten ”VE Outlook 2019 - Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035”, der blev præsenteret onsdag.

 
 

Alligevel skrottede kommunerne, alene her i vores område, vindmølleprojekter med en samlet kapacitet på 285 MW i år 2017 - hvor der som bekendt var kommunalvalg. Til sammenligning har havvindmølleparken Horns Rev vest for Blåvandshuk en kapacitet op 160 MW.

Tre sløjfede vindmølleprojekter og deres effekt.
Tre sløjfede vindmølleprojekter og deres effekt.

Derudover sløjfede Esbjerg for nyligt et biogasanlæg på grund af frygt for, det ville lugte. Det samme gjorde Kolding. De har sat en stopper for vindmøller i Haderslev og Aabenraa, ligesom de har droppet mølleplaner i Tønder.

Men andre ord - tendensen er stigende: Hensynet til borgerne vejer tungere end hensynet til miljøet. Det kan landsforeningsformanden godt forstå.

 
 

- Det er ikke grønt at opføre kæmpevindmøller på land, når havvindmøller producerer mere end dobbelt så meget strøm, forklarer Henriette Vendelbo.

Det fremgår også af Energistyrelsens seneste beregninger på energiforbruget i de nye datacentre fra Apple, Facebook og Google: 7,5 TWh i 2030. Det svarer til elforbruget fra 1,9 mio. danske husholdninger. Det betyder, at der skal bygges omkring 700 nye vindmøller på land eller 200 nye vindmøller på havet alene for at skaffe strøm til datacentrene, viser beregninger fra Dansk Energi.

Henriette Vendelbo mener derfor, at det mere er et spørgsmål om økonomi, hvis målene om 100 procent grøn energi i 2030 skal opnås.

quote

De var heldige i Vejen i går. Os på landet er ikke imod grøn omstilling eller vindmøller – vi er imod placeringen.

Henriette Vendelbo, formand, Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller

- Det er dyrere at opstille havvindmøller. Men producenten tjener stadig mange penge, og vi når hurtigt de grønne mål – for det bliver uden folkelig modstand, siger Henriette Vendelbo.

Hun forklarer, at havvindmøllerne er mere forsyningsvenlige, da det blæser mere på havet – og kommer samtidig med grønne forslag til medborgerne:

- Vi kan også energirenovere af vores boliger og sætte solceller op, slutter landsformanden.