TV der bevæger dig

Grønt lys til vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse

Vildsvin er uønskede i den danske natur og skal ifølge loven nedskydes. Desuden bliver der sat et hegn op for at holde dyrene ude af Danmark.

​Flertal i Folketinget har stemt for et lovforslag, så der kan etableres et 70 kilometer langt vildsvinehegn.

Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i formiddag, at der kan laves et 70 kilometer langt og 1,5 meter højt vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse. Det skriver Ritzau. 

Hegnet skal hjælpe i kampen for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark og dermed beskytte dansk svineeksport.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet får hegnet ingen indflydelse på vejtrafikken. Der opsættes desuden færiste eller låger ved gangstierne, der krydser grænsen.

Pest kan koste milliarder

Afrikansk svinepest gør ingen skade på mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin. Og endnu er sygdommen aldrig set i Danmark eller nabolandene.

Hvis afrikansk svinepest når til Danmark, må vi regne med, at en eksport på 11 milliarder kroner årligt lukker øjeblikkeligt.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)

Men regeringen ønsker at være på forkant, da det kan få store konsekvenser for eksporten af svinekød, hvis afrikansk svinepest rammer Danmark.

- Hvis afrikansk svinepest når til Danmark, må vi regne med, at en eksport på 11 milliarder kroner årligt lukker øjeblikkeligt. Derfor gør vi alt for at forhindre det - blandt andet ved at gå efter vildsvin i Danmark, så vi minimerer risikoen for, at de får afrikansk svinepest. Hegnet er med til at forhindre, at der løbende kommer nye vildsvin til Danmark fra Tyskland, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Undersøgelse af naturen

Der kan gives tilladelse til opførslen af hegnet, når der er gennemført de fornødne undersøgelser af natur-, miljø- og kulturforhold. Tilladelsen forventes at være klar i efteråret 2018, oplyser ministeriet.

Hegnet koster knap 80 millioner kroner. 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden