Grov pædofilisag begynder i dag

En af de groveste sager om årelangt sexmisbrug af børn begynder i dag i Esbjerg. En 40-årig mand nægter alt.

Først var der Tøndersagen, så kom Brønderslevsagen, og nu starter Esbjergsagen. Alle sager drejer sig om massive svigt af små børn, hvor forældre har sexmisbrugt deres børn eller været voldelige og mishandlet dem på anden måde.
 
Tirsdag formiddag indleder retten i Esbjerg domsforhandlingen mod den 40-årige familiefar. Her står han tiltalt for mange års sexmisbrug, trusler og vold mod ni mindreårige børn, herunder sin egen datter.

De tre jyske retssager inden for de seneste fem år har det tilfælles, at den hovedtiltalte er en mand i 40 års alderen i særdeles dårligt fungerende familier. Straffesagerne viser også, at kommunerne har haft meget vanskeligt ved at opdage den massive svigt og misbrug af børn i tide.

Sagerne viser tillige, at alle de involverede familier har skiftet bopæl og krydset kommunegrænser, hvilket har gjort det sværere at opspore børnesvigtene. Nomadefamilierne er et særligt problem.

Det har fået den nye socialminister, Karen Hækkerup (S), til at kræve en bedre indberetning kommunerne imellem, når en familie i mistrivsel flytter.

I Tønder og i Brønderslev fik faren begge steder 10 års fængsel, mens mødrene fik mildere domme.

I Esbjergsagen er kun faren tiltalt, men i et omfang og i en periode på over 20 år, som ikke tåler sammenligning med andre sager om sexmisbrug og mishandling af børn.

Den 40-årige kommer fra Sjælland og har børn med en filippinsk kvinde. De flyttede fra Hvidovre til Esbjerg for nogle år siden, og den vestjyske kommune fik at vide, at familien var dårligt fungerende.
Indberetningen omfattede dog ikke mistanke om sexmisbrug, og det kom som et chok for kommunalpolitikerne, da sagen blev kendt for et par uger siden.

Ifølge politiet har manden ikke misbrugt "tilfældige børn", men børn i familie- og venskabskredsen.

De seneste overgreb skulle være sket i Svømmestadion Danmark i Esbjerg, og manden har været varetægtsfængslet siden oktober 2010.
Han nægter sig skyldig, og det vides ikke, om han vil udtale sig under retssagen, der ventes at vare 10 dage.