Guide til forældre: Sådan taler du med dine børn om nøgenbilleder på nettet

SSP-medarbejderne vil gerne have forældrene til at deltage i den digitale opdragelse af børnene. Men hvordan kan du som forælder bidrage til dit barns digitale opdragelse? Her er 8 gode råd.

quote

Sociale medier er en væsentlig del af børns liv, og ligesom forældrene engagerer sig i alle andre dele af deres børns liv, så skal de også engagere sig i denne del af børnenes liv

Psykolog Kuno Sørensen, Red Barnet. 

De fleste børn ved i dag, hvordan man betjener en tablet eller en smartphone. Det skaber dog en række nye problemer i forhold til børn og unges traditionelle problemstillinger, da det åbner op for digital mobning og deling af nøgenbilleder. Her er det ifølge Kuno Sørensen, der er psykolog ved Red Barnet, vigtigt, at forældrene engagerer sig. 

- De sociale medier er en væsentlig del af børns liv, og ligesom forældrene engagerer sig i alle andre dele af deres børns liv, så skal de også engagere sig i denne del af børnenes liv, fortæller Kuno Sørensen, der er psykolog ved Red Barnet. 

Du kan derfor som forælder hjælpe dit barn med at få en sikker færden på nettet og de sociale medier. Vi har spurgt Kuno Sørensen, hvad man som forælder kan gøre. Her er 8 gode råd, som kan bidrage til du og dit barns snak om, hvad man gør og ikke gør, når man færdes online.

  1. Tal med dit barn som om, han/hun ikke var på nettet, og spørg ham/hende om de samme ting, du ville spørge om, når dit barn får venner offline: Hvad taler I om? Hvad laver I, når I er sammen? Hvem er du venner med?

    - Forældre skal snakke med børnene om privatliv, og hvordan man viser respekt for andres privatliv. Når børnene får deres første iPhone eller andet, så skal man snakke med dem. Det handler om at snakke med børnene, som man ville snakke med dem om alt andet. Det handler om at vise en almindelig undren og gå på opdagelse med ens børn. ”Gider du ikke lige vise mig, hvordan du gør det”, ”hvem er det, du skriver med” og ”Hvordan er det lige du gør der”, fortæller Kuno Sørensen.

  2. Tal med dit barn om, hvilke billeder man kan bruge som profilbillede, og hvilke billeder man har lyst til at dele, hvem der kan se billederne, og hvor billedet bliver delt. Tal også med dit barn om, at man ikke deler billeder af andre uden at have fået lov af vedkommende. Husk dit barn på, at det er ok at dele et billede, men når først billedet er online, så vil det altid ligge der.
     

- Du kan sammenligne delingen med nøgenbilleder med at hænge et nøgenbillede op nede på opslagstavlen i supermarkedet. Det handler jo om sociale spilleregler ligesom i livets andre facetter, siger Kuno Sørensen.

  • Indse, at selvom dit barn kender teknikken, så har han/hun ikke altid modenheden til at overskue konsekvenserne ved deres handlinger online.

    - Forældrene har svært ved at tage dialogen om, hvad der foregår online. Børnene er jo teknisk dygtige, og derfor tænker mange forældre, at så ”har de tjek på det”. Men online kan forældrene bidrage i forhold til sociale relationer - ikke det tekniske.

  • Tal med dit barn om, hvilke oplysninger man ikke deler på sociale medier eller med fremmede folk, man møder på nettet – eksempelvis ens fulde navn, telefonnummer og adresse, koden til profiler på sociale medier eller følsommer oplysninger som cpr-nummer.

    - Når lille Brian får en iPad og begynder at bruge den, så ved han ikke noget om verden, men han kan rejse verden rundt online. Du ville aldrig sende lille Brian på jordomrejse, mens han er barn. Han er uerfaren i forhold til at rejse, og på nettet gælder det samme. Her skal forældrene gå sammen med børnene og forklare, de er nødt til at gå på opdagelse sammen.

  • Børn kan i dag nemt navigere på en iPad, derfor er har de dog stadig brug for, forældrene taler med dem om de sociale spilleregler.
    Børn kan i dag nemt navigere på en iPad, derfor er har de dog stadig brug for, forældrene taler med dem om de sociale spilleregler.
    Foto: Søren Bidstrup, Scanpix Denmark
  • Tal med dit barn om, at de skal gå til dig eller en anden voksen, de har tillid til, hvis deres grænser overskrides, eller de oplever noget ubehageligt online.

    - Børn vil faktisk gerne i dialog med deres forældre om deres liv – også online. Det hører jo til forældrerollen at engagere sig, og derfor vil børnene også gerne have, at du gør det, siger Kuno Sørensen.

  • Undersøg de officielle retningslinjer for aldersgrænser på sociale medier, hvis dit barn ønsker en profil. Der er en grund til, retningslinjerne er der. Hvis I alligevel vælger ikke at følge dem, så overvej hvilke andre retningslinjer dit barn skal have for at være på det sociale medie.
     
  • Her er et eksempel, hvor en kvinde får delt hele fem nøgenbilleder af sig. En bruger spørger nedenunder, om der er flere billeder.
    Her er et eksempel, hvor en kvinde får delt hele fem nøgenbilleder af sig. En bruger spørger nedenunder, om der er flere billeder.
    Foto: Stefan Jørgensen, TV SYD

    - Hvis ens barn siger, de godt kunne tænke sig en profil på eksempelvis Facebook, selvom de ifølge Facebooks retningslinjer ikke er gamle nok, så handlet det om at italesætte det over for sit barn. ”Der står, man skal være 13 år, men jeg vil gerne hjælpe dig med være på Facebook”, kan man jo eksempelvis sige. Så kan man hver dag sætte sig ned med sit barn og snakke om, hvilke mærkelige ting der er, og hvordan man håndterer det.

     

  • Du behøver ikke være en erfaren IT-bruger for at tage del i dit barns onlineliv. Ligesom du lærer dine børn at begå sig i trafikken, så er du også nødt til at støtte dem i deres onlineliv, så de også færdes sikkert der. Følg derfor med i dine børns mediebrug og vær opmærksom på, der hele tiden udvikles nye sociale medier og apps, dit barn kan være interesseret i. Spørg dem, hvad de laver og lad dem vise dig de nye spil eller medier.

    - Ligesom du lærer dit barn at begå sig i trafikken, hvor der er nogle regler, så skal du også lære dit barn om reglerne på internettet.

  • Forklar dit barn, at han/hun altid kan komme til dig med spørgsmål, tvivl og usikkerheder. Vær en god og tryg samtalepartner – også hvis dit barn har gjort noget på nettet, som han/hun har fortrudt.

    - Vi laver alle fejl – også børn. Og børnene kommer også til at begå fejl på nettet. I de situationer er det vigtigt, at forældrene ikke opstiller forbud, men at børnene lærer af fejlene.

  • Kilder: Psykolog Kuno Sørensen, Red Barnet og Sex og Samfund.