Stor guldskat fundet på lille ø

Tilbage i 2016 fandt to amatørarkæologer en guldskat på en tur til Hjarnø. Det blev starten til fundet af en stor guldskat.

I 2016 gik to amatørarkæologer tur med deres detektorudstyr på Hjarnø i Horsens Fjord og fandt de første guldstykker. Siden er der fundet endnu flere stykker, så det samlede fund er en guldskat på 32 stykker, som næste år udstilles i Vejle.

- Nu er skatten gravet op, og så gælder det i den kommende tid om at få analyseret den for at få svar på, hvor guldet kommer fra, hvordan det er lavet, hvem der har bragt det med hjem, og hvorfor det netop er lagt på Hjarnø med havudsigt mod syd, siger forskningschef og museumsinspektør fra Vejlemuseerne Mads Ravn i en pressemeddelelse.

En af teorierne er ifølge museet, at guldet var en offergave. Man mener, at tilbage i år 536 skete der et stort vulkanudbrud i El Salvador i Mellemamerika og den store askesky fra udbruddet skulle have fundet vej til Europa. Ifølge museet kunne det være herfra, at undergangsmyterne om ragnarok og fimbulvinteren stammer fra.

- Guldskatten på Hjarnø må være nedlagt af en betydningsfuld mand, måske en stormand, der skulle vise sin magt hos guderne. Vi formoder, at det er en ofring, siger Mads Ravn.

Udstillingen med navnet Guld og Kaos åbner i uge 5 i 2019.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.