Guldregn over SDU i Sønderborg

Den sønderjyske BHJ-Fond uddeler 11. februar flere hundrede tusind kroner til forskningsprojekter på Syddansk Universitet i Sønderborg.

Den 26-årige brasilianske forsker i nanoteknologi, Roanna Oliveira Hansen, får 200.000 kroner til udvikling af en tynd film, der skal gøre solceller mere effektive og meget billigere.

- Populært sagt forsøger vi at udvikle en film, der kan erstatte glas. Solceller belagt med den nye filmtype, kan gøre solenergi til hver mands eje. De nye celler er fleksible og kan formes, så du kan pakke huse ind i dem eller du kan lægge solceller på taget af din bil, og på den måde få energi, siger lederen af Mads Clausen Instituttet, Just Justesen.

Fragtskibe med vindkraft

Fonden giver 100.000 kroner til at udvikle et informationssystem, der skal gøre det muligt for store fragtskibe at sejle med vindkraft som sejlskibene for mere end 100 år siden.

Systemet skal informere om vejr og vind, så skibene kan navigere efter, hvor de kan få mest energi.

Projektet har med de 100.000 kroner modtaget over en million kroner fra fonden.

Det tredje sprog

Dr. Nicole Baumgarten og lektor Maria Bonner fra Institut for Fagsprog, Kommunikation og Informationsvidenskab, får 150.000 kroner til en kortlægning af metoder til, at voksne kan tilegner sig et tredje fremmedsprog.

De skal blandt andet vurdere betydningen af motivation og omgangskreds for sprogindlæring.

Fonden

Fonden er stiftet som en erhvervsdrivende fond i 1983.

Fondens formål var at understøtte de virksomheder, som indgik i BHJ Holding A/S. Da selskabet i 2004 blev solgt, valgte stifterne - Svend Beck, Peter Holm og Vagn Jacobsen - at ændre fonden til at støtte humanitære, kulturelle og almene formål.

I det seneste kalenderår har fonden uddelt 5,9 millioner kroner.

Uddelingen af midlerne til Syddansk Universitet sker på fondens årsdag 11. februar.