Gymnasieelev: Fire af mine venner tog til Syrien

Alene indenfor det seneste år er fire af Rafel Shamris venner fra Vejle rejst mod Syrien for at deltage i hellig krig. For to af dem lykkedes det at komme ind i Syrien og slutte sig til oprørshæren.

- Det er skræmmende, at så mange af mine venner er taget afsted, fortæller den 19-årige elev fra Rosborg Gymnasium.

Den ene af de to, der kom ind i Syrien, blev sat til at kæmpe i oprørshæren, og den anden beskyttede en af oprørernes lejre. Den sidste flygtede dog hurtigt ud af Syrien.

- Han stak af, fordi oprørerne ville have ham med i kamp, selvom han fra starten havde fortalt dem, at han kun ville være med til at beskytte lejren. Jeg tror, at de fleste drenge tager derned for at lave humanitært arbejde som for eksempel at passe på de sårede. Jeg tror ikke, at de forventer at blive sat i kamp.

De to øvrige af hendes venner blev stoppet ved grænsen til Syrien, hvorefter de vendte tilbage til Danmark.

Rafel Shamri vurderer, at problemet med, at unge fra Vejle tager til Syrien, er aftagende, men hun frygter alligevel, at flere af hendes venner og bekendte vil tage afsted

-De ved aldrig hvad der kommer til ske dernede. De ved ikke, om de skal hjælpe med at give de sårede medicin, eller om de bliver sat i kamp, og så kommer de måske traumatiserede og ødelagte hjem, siger hun til TV SYD.

Men det er ikke kun de radikaliserede unge, Rafel Shamri er bekymret for.

- Når de unge mennesker kommer radikaliserede og tilbage fra Syrien, kan de måske udgøre en trussel for samfundet.

Hør Rafel Shamri forklare, hvorfor hun mener, radikalisering er farligt (varighed: 1:15)