TV der bevæger dig

Gymnasieelever fejrede grænselandets grundlov

02:16

1 af 2

I år er det 60 år siden, Danmark og det daværende Vesttyskland skrev under på, at de, der bor i grænselandet, frit kan vælge, hvor de vil høre til. Det fejrede 200 sydslesvigske gymnasieelever onsdag på Christiansborg.

Hvad vil det egentlig sige at være mindretal og bo i et grænseområde anno 2015? Det er omdrejningspunktet, når 200 kommende studenter fra de danske gymnasier i Sydslesvig onsdag drager til Christiansborg. Her skal de diskutere mindretal på et debatmøde med danske og tyske politikere.

Debatmødet er arrangeret i forbindelse med 60-året for København-Bonn Erklæringerne, der blev underskrevet i 1955 for at løse det belastede naboskab i grænselandet mellem Danmark og Tyskland. København-Bonn Erklæringerne anses som ?grænselandets grundlov? og beskytter mindretallene i Danmark og Tyskland mod diskrimination og sindelagskontrol.

En af dem, der skulle på talerstolen, var 18-årige Carlotta Bauer, gymnasieelev fra Flensburg.

- København-Bonn-erklæringerne er årsagen til at vi kan leve så frit, som vi gør i det danske mindretal nu. At vi kan gå i dansk skole, i dansk børnehave, læse dansk avis og meget mere. Uden erklæringerne, havde det set helt anderledes ud. 60-året er bestemt noget vi skal fejre, sagde hun.

Udover hende var tre andre elever fra danske gymnasier i Sydslesvig og Undervisningsminister Christine Antorini (S) hovedtalerne til debatmødet, som blev åbnet af Folketingets formand, Mogens Lykketoft.

I paneldebatten deltog desuden Kultur-, Justits- og Europaminister i Slesvig-Holstein, Anke Spoorendonk (det danske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening, SSW), folketingsmedlem og formand for Sydslesvigudvalget Troels Ravn (S) og folketingsmedlem og formand for Grænseforeningen Mette Bock (LA).

 

København-Bonn-erklæringerne

Erklæringerne blev afgivet i 1955 af såvel den danske som den vesttyske regering. Erklæringerne fastslår, at bekendelsen til dansk eller tysk nationalitet og kultur i det dansk-tyske grænseland i Sønderjylland er fri og ikke må efterprøves.

 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden