Håb for Vestas-fyrede

I Syd- og Vestjylland står 1.300 Vestas-ansatte om kort tid uden job. Men inden længe kan mange af dem med fordel søge lykken i Midtjylland.

Her venter der nemlig en jobfest rundt om hjørnet, som delvis kan afværge katastrofen på Vestas, skriver Avisen.dk.

Ifølge en ny analyse fra konsulentfirmaet COWI vil et byggeboom skabe op mod 3.000 ekstra job om året i Midtjylland.

De positive jobprognoser bliver modtaget med begejstring i jobcentret i Varde, hvor Vestas-afdelingen for tårnproduktionen kommer til at holde hårdt for i fyringsrunden.

- Det er klart, at det skaber et lys i mørket for mange af de fyrede fra Vestas. Mange af dem vil kunne gå mere eller mindre direkte ind i byggebranchen i Midtjylland, siger jobcenterchef Erik Schultz til Avisen.dk.

COWI-analysen er udført for Beskæftigelsesregion Midtjylland. Årsagen til de mange ekstra job er de planlagte byggerier af en letbane og et nyt universitetshospital i Aarhus, regionshospitaler i Gødstrup og Viborg samt en række større vejprojekter.

Efterspørgsel efter flere faggrupper

Allerede fra 2013 vil der opstå mangel på murere, elektrikere, blikkenslagere og tømrere, konkluderer analysen. Men COWI vurderer samtidig, at en tredjedel af de nye job vil kunne varetages af ikke-faglært arbejdskraft.

- Jeg vil ikke stå her og love, at de fyrede Vestas-medarbejdere bare kan gå over gaden og finde job. Men der er ingen tvivl om, at mange af dem vil kunne finde beskæftigelse i byggebranchen i Midtjylland, siger social- og beskæftigelsesrådsformand Hans Halvorsen, der er 2. næstformand i Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland, til Avisen.dk.

Formanden for beskæftigelsesrådet Ole Jepsen, der også er vice a-kasseleder for 3F i Midtjylland, mener, at byggeboomet i Midtjylland giver mulighed for "at få rørt godt rundt i gryden."

- Det skaber nye jobmuligheder i Region Midtjylland såvel som i de tilstødende regioner. Og naturligvis også blandt de fyrede Vestas-folk, siger han til Avisen.dk.