Håndværkere snyder med papirerne

Det er blevet så udbredt at kalde sig "autoriseret" håndværker uden at være det, at Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg ikke kan holde trit med de anmeldelser, styrelsen får.

Håndværkere inden for el, gas og vvs er så sultne efter at få opgaver, at de i de grove tilfælde skilter på biler og i annoncer med at have autorisation til arbejdet uden at have det, skriver JydskeVestkysten fredag.

Sikkerhedsstyrelsen har alene i år til dato fået 197 anmeldelser. Sidste år fik styrelsen 306 anmeldelser, hvoraf 64 er sendt videre til politianmeldelse.

- Antallet er steget så meget de seneste år, at vi ikke kan følge med. Derfor har vi ansat to ekstra jurister, som er godt i gang med at komme til bunds i de mange sager, siger pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen.

Firmaer anmelder hinanden

Hun forklarer, at stigningen kan skyldes den generelle opbremsning i forbrugerøkonomien, der har øget konkurrencen mellem håndværksmestre om at få opgaverne, og som kan have drevet nogle virksomheder ud i falsk markedsføring af deres kompetencer.

Anmeldelserne kommer især fra andre virksomheder, der har autorisationen i orden.

Fagforbundet Tekniq repræsenterer omkring 2.800 installationsvirksomheder inden for el- og vvs-branchen.

- Vi ser desværre mange sager, hvor arbejdet ikke er udført korrekt, fordi det ikke er udført af en virksomhed med autorisation. I værste fald kan den slags betyde risiko for brand eller vandskader, siger direktør Niels Jørgen Hansen.

Sikkerhedsstyrelsen vil nu i samarbejde med brancheorganisationerne lave en oplysningskampagne, der skal hjælpe forbrugerne med at finde ud af, om håndværkerne faktisk har autorisation til arbejdet.