Hård kritik af Tønder Kommune

Tønder Kommune beskyldes for omsorgssvigt mod den lille dreng, Thor, som blev landskendt sidste sommer, da hans forældre bortførte ham fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Ifølge DRs program 21 Søndag har den lille tvangsfjernede dreng skiftet plejeforældre tre gange på et halvt år.

Dybt ulykkeligt

Sagen om drengen Thor viser, at det er nødvendigt, at kommunerne uddanner plejefamilier til at tage sig at behandlingskrævende børn og tilbyder vejledning og rådgivning.

 Det siger De Konservatives socialordfører Vivi Kier, efter at spædbarnet Thor, der blev tvangsfjernet, efter at have været bortført til Tjekkiet, nu er havnet hos sin tredje plejefamilie på under et halvt år.

 - Det er dybt ulykkeligt, at Tønder Kommune ikke har sikret sig, at den plejefamilie, hvor Thor blev anbragt, magtede opgaven. Tønder Kommune må tage ved lære af denne sag, siger Vivi Kier.

Tønder Kommune: Ikke optimalt

 Da Tønder Kommune i sommer krævede at få spædbarnet Thor hjem fra Tjekkiet, var det fordi kommunen ikke mente, at forældrene kunne sikre Thor omsorg og tryghed.

Men i dag erkender kommunen, at det ikke er gået som planlagt.

 - Det har vi det rigtigt dårligt med. Det var slet ikke optimalt, at Thor skulle igennem de skift, efter han var kommet hjem fra Tjekkiet, siger forvaltningschef i Børn- og Skoleforvaltningen, Viggo Christensen, til 21 Søndag.

Skole-eksempel på at det går galt

 Her et halvt år efter er Thor nu havnet hos sin tredje plejefamilie. Det vil sige, at Thor nu har haft fire sæt forældre, hvis hans biologiske forældre bliver talt med.

 - Fire forældrepar på et halvt år, det er sådan set et skoleeksempel på, hvordan man ikke skal gøre med så udsatte børn, siger chef for Børns Vilkårs rådgivning, Bente Boserup, til 21 Søndag på DR1.

Kan påvirke barnets evne til tilknytning

 Hun bliver bakket op af børnepsykolog Inger Thormann fra Skodsborg Observationshjem.

 - Det vil påvirke barnets evne til at danne tilknytning, og det er alvorligt, siger Inger Thormann.

Thor kom tilbage til Danmark under stor mediebevågenhed i juli efter at have været bortført af sine egne forældre til Tjekkiet. Forældrene stod til at få Thor tvangsfjernet af Tønder Kommune på grund af stofmisbrug.

 Her et halvt år efter er Thor nu havnet hos sin tredje plejefamilie. Det vil sige, at Thor nu har haft fire sæt forældre, hvis hans biologiske forældre bliver talt med.