Haderslev har fortsat udbytte af million-støtte til filmen "9. april"

Søndag aften er der tv-premiere på filmen "9. april", der er optaget bl.a. i Haderslev med kommunale støttekroner. Haderslev mærker stadig den store interesse for besættelsestiden, som filmens succes var med til at skabe.

Filmen "9. april" er baseret på en virkelig hændelse under den tyske besættelsen af Danmark 9. april 1940 - i dag for 77 år siden. En dansk fortrop havde fået til opgave at bremse den tyske overmagt, indtil de danske forstærkninger kunne nå frem.

Den 9. april 1940 blev 16 danske soldater dræbt og 23 danskere, fortrinsvis soldater, såret. Filmen tager på denne baggrund udgangspunkt i en gruppe danske cykelsoldater, der trods kapitulationen, som de ikke havde fået underretning om, kæmpede mod overmagten i to timer. 

 Pilou Asbæk, der har en af de bærende roller i filmen, ses her sammen borgmester H.P. Geil til gallapremieren på filmen "9. april".
 Pilou Asbæk, der har en af de bærende roller i filmen, ses her sammen borgmester H.P. Geil til gallapremieren på filmen "9. april".

Haderslev Kommune har bidraget med 1,5 millioner kroner til optagelserne, hvoraf mange fandt sted i Haderslev, hvor danske soldater var i ildkamp med tyskerne 9. april.

237.918 billetter solgte filmen i biograferne - alene i Haderslev var 13.000 inde at se den. Søndag aften aften er der tv-premiere på filmen, når TV 2 viser den klokken 21.

- Vores investering i filmen har vist sig at være pengene værd. Vi får fortsat besøg til vores guidede historiske ture til de steder, hvor der blev kæmpet her i Haderslev den 9. april for nu 77 år siden. I aften vil op mod en million danskere se filmen på TV 2,  og det vil  igen øge opmærksomheden på Haderslev, siger borgmester H. P. Geil, (V), til TV SYD.

Filmen "9. april" havde gallapremiere i Haderslev den 9. marts 2015.