Halvdelen af alle svine-besætninger har MRSA

Ifølge Landbrug og Fødevarer viser foreløbige tal fra en helt ny undersøgelse, at mere end 50 procent af svinebesætningerne i Danmark testes positiv for MRSA-bakterien.

Flere svinebesætninger er blevet inficerede med den multiresistente MRSA-bakterie, og derfor er det ikke så underligt, at en ny undersøgelse lavet for TV SYD viser, at mere end hver femte pakke svinekød i supermarkedernes kølediske indeholder MRSA.

Det siger Jan Dahl, som er dyrlæge og chefkonsulent i afdelingen for Fødevarer- og veterinære forhold i Landbrug og Fødevarer til Ritzau.

Jan Dahl siger, at der er ved at blive lavet en undersøgelse, som ifølge hans kilder viser, at det ser ud til, at mere end 50 procent af svinebesætningerne i Danmark testes positiv for MRSA-bakterien.

- Det er en stigning, og derfor er det ikke så overraskende, at så stiger mængden af kød, som man kan finde noget i, også.

Grunden til, at der er sket en stigning, er ifølge chefkonsulenten, at smitten spreder sig. Ikke kun mellem svinene men også mellem mennesker, der bevæger sig mellem besætningerne.

- Da den spreder sig på den måde, er den rigtig svær at kontrollere. På den korte bane kommer det her tal ikke ned. Det her er jo et problem, der spreder sig over hele verden, og indtil nu, bortset fra måske i Norge, hvor man forsøger at slå nogle af besætningerne ned, er der ingen, der er kommet op med en løsning, siger han.

Han mener ikke, at det er fordi, landmændene er for dårlige til at holde smitten nede, men fordi "man ikke rigtig kan."

- Man kan ikke forhindre, at folk bevæger sig fra besætning til besætning, når Fødevarestyrelsens folk kommer på kontrol, og håndværkere og dyrlæger kommer på besøg.

- Vi har mange års erfaring med at kontrollere sygdomme, som smitter bare gennem grisene. Men nu skal vi til at vænne os til, at det ikke kun handler om, hvad vi slæber ind til grisene, men hvad vi slæber ud fra dem, siger han.

Han fortæller til Ritzau, at MRSA blandt andet af European Food Safety Authority ikke betragtes som en fødevarebåren sygdom.

- Det er væsentligst et problem, der har at gøre med dem, der passer grisene, siger Jan Dahl, som er dyrlæge og chefkonsulent i afdelingen for Fødevarer- og veterinære forhold i Landbrug og Fødevarer til Ritzau.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.