Handlende siger nej til vej

Planerne om en omfartsvej ved Ribe falder ikke i god jord hos detailhandelen i byen. De frygter tab af kunder og penge.

Vejdirektoratet har offentliggjort rapport med grundlæggende to linjeføringer. En A og en B. Men for mange handlende i Ribe, som for en meget stor del lever af turister, er det mere et spørgsmål om pest eller kolera. De frygter, at en omfartsvej sender turister og "strejfkunder" forbi byen i stedet for ind i byen.

Blandt dem er direktør i CB Auto, Christian Brandt, der er en af 14 autoforhandlere i byen:

- Vi regner med at 20 procent af vores kunder er folk, der kommer tilfædigt forbi, siger han til TV SYD.

Skohandler Connie Hansen, Skoringen i Ribes gågade, er heller ikke begejstret. Hun har spurgt i organisationen Dansk Detail, og siger:

- Der er ingen tvivl om, at erfaringer fra andre byer, der har fået en omfartsvej - som Fredericia, Vordingborg, Nyborg og Svendborg - viser at de handlende i midbyen mister omsætning.

Planerne om en ny omfartsvej ved Ribe får de handlende til at frygte tab af kunder og penge

På Ribe Campingplads lige udenfor byen er ejeren Sanne Stammose Tonnesen godt bekymret. Hun regner med at miste 5-10 procent af kunderne på den konto.

- Campister er frie mobile folk, der ikke altid har besluttet sig for at ende turen i en bestemt by eller en bestemt campingplads. Dem har vi mange af her, siger hun til TV SYD.

Omfartsvejen vil - alt afhængig hvilken linjeføring folketingspolitikerne vælger - koste mellem 416 og 530 millioner kroner. Det betyder ifølge Vejdirektoratet en besparelse på 2,5 - 4 minutter. De lokale med ærinde i midtbyen vil ikke spare tid.

De handlende undrer sig over omfartsvejen. De mener slet ikke der er trafikale problemer at løse.

- Der var tidligere alvorlige bilkøer især om lørdagen, når de tyske turister skulle til og fra sommerhusene langs Vestkysten, men i dag tager mange af dem motorvejen over Esbjerg og Kolding og kommer sler ikke den her vej mere, siger Christian Brandt.   

Skohandler Connie Hansen er enig:

- Der er ingen bilkøer. Jeg bor i Gredstedbro og skal frem og tilabge på arbejde to gange om dagen, så - ja trafikken kan gå lidt langsomt men bilkøer...nej!  

Den 28. oktober er der borgermøde i Ribe.