Hanne risikerer at betale for kloakfejl og kommunesjusk

Efter ti år er der i Tørring opdaget en kloak, der både i følge kommunen er ulovlig. Byggefirmaet bag er gået konkurs, så nu hænger 22 andelsboliger muligvis på regningen.

I 2007 blev der bygget andelsboliger på Krovænget i Tørring. Men den kloakering, der dengang blev lavet var ikke lovlig.

Kloakarbejdet var i øvrigt heller ikke udført optimalt, hvilket har resulteret i, at de to andelsforeninger på Krovænget i ti år ulovligt har udledt vand fra tagrender, parkeringspladser osv. i den nærliggende bæk.

Nu frygter beboerne, at de selv kommer til at betale for at få den ti år gamle fejl udbedret. Og frustrationerne er til at tage og føle på.

- Med lov skal man land bygge. Sådan står der på domhuset i København. Men det skal man åbenbart ikke i Hedensted, siger Hanne Nielsen, der er formand for andelsboligforeningen Årupparken 4, til TV SYD.

Beboerne i de 22 andelsboliger føler nemlig, at kommunen vil tørre en regning af på dem.

- Så sure - det er vi.

Hanne Nielsen og de andre beboere har hvert år betalt for vandafledning hos Hedensted Spildevand, men i stedet er vandet løbet ud i Melhede Bæk.

- Det er fordi kloaken ikke er i orden. Vi har også fået en tegning, der viser, at der ligger et rør dernede. Men det er ikke godkendt, siger Hanne Nielsen. 

Derudover blev kloakarbejdet aldrig meldt færdig til kommunen, som reglerne ellers dikterer.

Det nu konkursramte Dansk Andelsbyg stod bag byggeriet af andelssboligerne på Krovænget i 2007. Og i følge den daværende projektchef Leif Lindberg, har de ikke handlet forkert.

- Vi gjorde alt, hvad kommunen bad os om. Vi forsøgte også at lukke sagen. Vi ledte vandet ud i Melhede Bæk, fordi, det var det, kommunen anviste, siger han til TV SYD.

Kommunen opdagede i 2016, at der blev ledt vand ud i bækken. Det er en fejl, mener kommunen. Men hvor ansvaret skal placeres er der ikke enighed om. Både bygherre og beboerne mener det er Hedensted Kommune.

- Det er dem, der ikke har godkendt byggemodningen, siger Hanne Nielsen til TV SYD.

Hedensted Kommune har foreslået de to andelsboligforeninger at oprette et privat spildevandslaug, men det er beboerne slet ikke interesseret i.

- Det vil vi ikke gå med til. Det kommer til at koste kroner og ører. En ting er at få det oprettet, men de reparationer, der måske kommer - dem hænger vi også på. Kommunen har bare travlt ved håndvasken. De ved da godt, at de har kvajet sig. Så tror de, at de kan få den ind under os, så de ikke selv skal betale, siger Hanne Nielsen.