Har samlet halvdelen af olien op

Slamsugere har samlet cirka halvdelen af den tunge fuel-olie op, som forurener stranden ved Aabenraa. Ca. 40 mand fortsætter arbejdet med at rense stranden og håber at blive færdig i løbet af torsdag.

- Vi kan ikke rense stranden 100 pct., siger indsatsleder Erik Dall, Aabenraa Brand og Redning, til TV SYD. Folk må gerne gå på stranden, men vi råder til, at de tjekker deres sko, når de kommer hjem. En lille klat olie kan ødelægge tæpper og gulve.

Brandvæsenet har sat interimistiske skilte op ved stranden. Men Erik Dall gør opmærksom på, at problemet kan eksistere i lang tid.

15 mand fra marinehjemmeværnet, 20 fra Beredskabsstyrelsen og syv fra brandvæsnet begyndte ved otte-tiden på arbejdet med at fjerne olie-rester.

Marinehjemmeværnet bidrog onsdag med to fartøjer. En lokal og en, som var på skole-sejlads, oplyser Ninna Falck.

- De trak flydespærringer omkring havnen, og det lokale skib har efterfølgende lagt en flydespærring ved kysten mere sydligt i fjorden, hvor den har ligget og inddæmmet olie i nat.

- Vi har heldigvis ingen fugle set, som er smurt ind i olie, siger Erik Dall til TV SYD.

Arbejdet med rensningen er besværligt. Der er torsdag indsat en rendegraver til at skrabe sten rene.

- Vi udnytter, at der er lavvande, så vi kan skrabes olien af stranden, siger politiets indstasleder, Nikolaj Hølmkjær, til TV SYD.

Indsatslederen forventer, at oprydningen er overstået i løbet af dagen.

Der strømmede max tre kubikmeter fuel-olie ud, da et rør hos Ensted Olieterminal blev utæt. Der er tale om et olielager ved Enstedværket på sydsiden af Aabenraa Fjord.

Slamsugere har pumpet cirka halvdelen om. Erik Dall havde til morgen ikke overblik over, hvor meget olie der er indsamlet i spande.

POlitiets indsatsleder, Nikolaj Hølmkjær, om status på forureningen. (Varighed: 52 sek.)