Hash tog kontrollen fra Jonas

Stofmisbruget er flyttet ud i provinsen, og stofmisbrugerne er blevet yngre. En af dem er 33-årige Jonas Poulsen fra Esbjerg, der i flere år har haft et hashmisbrug.

33-årige Jonas Poulsen fik for seks år siden flere psykiatrisk diagnoser. Derfor begyndte han at eksperimentere med at selvmedicinere sig med hash. Han mistede kontrollen og endte i et misbrug.

- Når jeg røg hash påvirkede det mig kun i tre timer, hvorimod min medicin virkede i 24 timer, hvor jeg så ikke kunne mærke noget som helst, siger Jonas Poulsen til TV SYD.

En ny rapport fra SFI viser, at stigningen i antallet af stofmisbrugere er størst uden for landets allerstørste byer.

quote

Lige pludselig sad jeg bare og græd som et lille barn. Så spurgte hun mig direkte, om jeg tog stoffer. Og jeg tror det var første gang, at jeg indrømmede, at jeg tog stoffer.

Jonas Poulsen, tidligere hashmisbruger

For eksempel var der i Esbjerg i 2008 674 personer med et registreret stofmisbrug. I 2013 var det tal oppe på 790 - altså en stigning på 17,2 procent. Og det er en meget større stigning end i København, Aarhus og Odense.

Stofmisbruger er i dag typisk den enlige unge mand, som ikke har en videregående uddannelse, og som især bruger hash. En som Jonas Poulsen. 

- Jeg havde aldrig følt noget eller tillade mig selv at gøre det. Så det var stoffet, jeg gik til for at kunne mærke mig selv – og for ikke at kunne mærke sig selv, siger Jonas Poulsen

 Havde aldrig erkendt problemet

Jonas Poulsen følte i mange år, at han havde kontrol over sit hashforbrug.

- Det er jo først her i bagklogskabens lys, at jeg kan se, at det var et misbrug. Det styrede jo mere eller mindre mine følelsesaspekter og min personlighed.

Men det var først ved en samtale på jobcenteret i marts i år, at han opdagede, at han var ude i et misbrug.

- Lige pludselig sad jeg bare og græd som et lille barn. Så spurgte hun mig direkte, om jeg tog stoffer. Og jeg tror det var første gang, at jeg indrømmede, at jeg tog stoffer.

Tre dage efter blev Jonas Poulsen sendt i behandling. 

- Det var meget gruopvækkende at skulle starte i behandling, men jeg fandt jo ud af, at det var folk som dig og mig, der var der.

Drømmer om en fremtid som behandler

På få dage blev Jonas Poulsen stoffri, og han fandt ud, at stoffet ikke var hans egentlige problem.  

- Det gik jo op for mig, at det var alle de underliggende problemer. Og det er det jeg har lært at tackle herude, siger han.

- Jeg var jo været vant til bare at tænde den der dumme joint og så glemme det hele. Men nu har jeg i stedet fået en masse gode værktøjer til, hvordan jeg kan åbne mig op over for andre mennesker.

Selvom Jonas Poulsen er stoffri i dag er han stadig tilknyttet Center for Misbrug i Esbjerg, hvor han går til gruppeterapi.

Opholdet på behandlingscenteret i Esbjerg har også betydet, at han i dag ikke længere har psykiatriske diagnoser. Nu har han planer om at starte på pædagogseminariet efter nytår, så han kan indfri din drøm om at blive ansat som behandler på et misbrugscenter.