Havarikommissionen slår fast efter dødsulykke: Der skal handles nu

Havarikommissionen offentliggjorde mandag sin rapport om togulykken ved Sig sidste år. Kommissionen opfordrer Banedanmark til at sikre den tilbageblevne overkørsel så hurtigt som muligt.

Den 19. juni 2018 blev to mennesker dræbt i en usikret overkørsel ved Sig nord for Varde, da en minibus blev ramt af et tog.

Havarikommissionen fastslår nu, at ulykken skete, fordi minibussens chauffør ikke så sig ordentligt for, inden han krydsede sporet.

Kommissionen siger dog også, at den usikrede overkørsel synes ganske utidssvarende. Og kommissionen opfordrer Banedanmark til hurtigst muligt at sikre den tilbageblevne overkørsel med signal i stedet for at vente på udrulningen af et nyt signalsystem, som først er klar i 2023.

To blev dræbt, da et tog ramte en minibus i en ubevogtet overskæring ved Sig 19. juni 2018.
To blev dræbt, da et tog ramte en minibus i en ubevogtet overskæring ved Sig 19. juni 2018.
Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

To overkørsler lukket

Oprindeligt var der tre usikrede overkørsler ved Sig. De var skiltet med et krydsmærke og et led, som åbnes og lukkes manuelt.

Da ulykken skete stod leddet åbent, og det gjorde det tit, fremgår det af rapporten.

To af overkørslerne er senere lukket, men den sydligste er fortsat usikret.

- Jeg synes, at vi må lære af det her, at de usikrede overgange, der skal lukkes, bliver lukket så hurtigt som muligt og at dem, der skal sikres, bliver sikret så hurtigt så muligt. Det kan ikke gå hurtigt nok, siger Preben Friis-Hauge (V), der er formand for Udvalget for Plan- og Teknik i Varde Kommune.

Oprindeligt skulle alle overkørsler i hele landet være nedlagt eller sikret med udgangen af 2018, og der var også taget tilløb til at nedlægge to af de tre overkørsler ved Sig, men på grund af forsinkelser med et nyt signalsystem blev overkørslerne ikke nedlagt som planlagt i 2016 - altså før ulykken skete.

I dag er der én overkørsel tilbage, men den er altså fortsat usikret. Og det er den overkørsel, Havarikommissionen nu opfordrer Banedanmark til at få sikret hurtigst muligt. 

TV SYD har været i kontakt med Banedanmarks presseafdeling, men har endnu ikke fået mulighed for at lave et interview. Vi ønsker svar på, hvordan Banedanmark forholder sig til Havarikommissionens rapport.